Gretig Zeerobben legt eerste klasser (zo) Bergum op de pijnbank

Wat zich in de eerste helft al aftekende, werd in de tweede helft in klinkende munt uitbetaald. De mogelijkheden voor rust misten nog doel. In het laatste half uur van de tweede helft toverde het ontketende Zeerobben de onwaarschijnlijke score van 8-0 op het scorebord. De verdediging van Bergum hield open huis en met name Jeffrey Draaisma voelde zich als een kind in de snoepwinkel met zijn aandeel in de winst (vier keer scoren).

In een aantrekkelijke eerste helft was de eerste mogelijkheid voor de gasten uit Bergum. De vrije trap rand strafschopgebied ging net over. Aan de andere kant speelde Higor da Silva zich goed vrij en van zestien meter ging zijn inzet net naast. Even later kwam Marcel Visser sterk door, ook zijn schot ging net aan de verkeerde kant van de paal naast. Eenzelfde lot was de pegel van Frank ten Hoeve beschoren. Hierna kreeg Bergum middels een reeks corners licht overwicht. Jacob de Vries onderscheidde zich op een gerichte poging in de verre hoek door Roan Joostema. Tot de rust bleef de stand en de wedstrijd in evenwicht. Met de meeste kansen toch wel voor de thuisploeg.

Niets deed in het begin van de tweede helft vermoeden dat de eindstand zo hoog in het voordeel van Zeerobben zou uitvallen. De eerste twee kansen waren immers voor de bezoekers. Uit een perfecte voorzet van Joostema kopte Marinus Hoekstra binnen. Dankzij de reflex van De Vries bleef de nul gehandhaafd. Kort hierna leidde onnodig balverlies op het middenveld de tweede grote kans in. Maar alleen voor de Zeerobben doelman ging het schot van Steffen Kempe over. Een goede lopende aanval via Kristian Feenstra, Marcel Visser en het steekpassje van Frank ten Hoeve betekende na een scherpe voorzet van Dylan Drent de 1-0 door Jeffrey Draaisma. Opnieuw sneden Feenstra en Draaisma door de defensie van de tegenpartij en Marcel Visser drukte de 2-0 af. Na twintig minuten speelde Kristian Higor da Silva op maat aan, 3-0. Bergum stelde hier te weinig tegenover om aanspraak op een tegentreffer te mogen maken.

Dylan Drent maakte de meest spraakmakende van de avond, hij plaatste vanaf eigen helft de bal met ongekende precisie over, de te ver voor zijn doel staande, Offringa, zo zie je ze zelden, 4-0. Uit een voorzet van Drent maakte Draaisma koppend de 5-0. Met nog tien minuten te spelen zorgde een flitsende combinatie van Feenstra met Draaisma door het hart van de verdediging voor een 6-0 voorsprong, op de tribune klonk al voorzichtig tien-tien. Uit een snelle spelhervatting van De Vries tastte de laatste man van Bergum mis en Dylan Drent rekende hier al op, want voordat Offringa kon ingrijpen tikte Dylan de bal over de vertwijfeld graaiende handen van de goalie, 7-0. Nog was de koek niet op. In de slotminuut soleerde Draaisma langs een paar tegenstanders en vond de verre hoek. Hij tekende voor zijn vierde en voor zijn club de 8-0. De goed leidende De Jong floot meteen hierna voor het einde van deze enerverende, misschien ook wel historisch te noemen zege voor Zeerobben.

Voorafgaande aan de wedstrijd vroeg de voorzitter Woudstra van de thuisclub zich af hoe de verhoudingen liggen tussen de zaterdag tweede klasse en de zondag eerste klasse. Een duidelijker antwoord op deze vraag kon hij na afloop niet krijgen. Als kanttekening, het eerste uur was het kwaliteitsverschil niet zo groot als de uitslag aangeeft. Toch viel er op de overwinning niets af te dingen. Zeerobben overwintert weer in de beker en zal de komende drie ontmoetingen, uit Meppel, thuis Veenwouden en de laatste voor de winterstop uit tegen Hardegarijp nog vol aan de bak moeten voor de competitie. De mannen hebben er zin in.

Zeerobben: Jacob de Vries, Steven Beuker, Jordy Torenbeek (75 min Marc Reussing), Pieter Westra, Allard Sym Sprenger, Kristian Feenstra, Dylan Drent, Marcel Visser (75 min Rene Cnossen), Jeffrey Draaisma, Frank ten Hoeve (65 min Albert Beuker) , Higor da Silva.