Voetbal

Goed paasweekend voor ?lucky Zeerobben?

Door Jeroen Pietersma
SURHUISTERVEEN - Voorafgaand aan de confrontatie met ?t Fean ?58 had Zeerobben een verlanglijstje meegegeven aan de Paashaas. Als Nummer 1 op de verlanglijst: Met drie punten naar Harlingen. Als Nummer 2: Winst voor Broekster Boys. En als Nummer 3: Puntenverlies voor Blauw Wit ?34. De Paashaas toverde drie gouden eieren uit de hoge hoed. En bezorgde Zeerobben een uitstekende uitgangspositie voor de laatste twee duels met als inzet de derde periodetitel. En passant werd Broekster Boys de terechte kampioen van de tweede klasse I door winst op VVI. Proficiat voor de kampioen uit Damwoude.

In een povere voorstelling ging Zeerobben tenslotte toch verdiend met de drie punten naar huis. Maar wat zwijnden de gasten uit Harlingen in het begin. Welgeteld drie grote kansen waren aan de voorwaartsen van de mannen uit Surhuisterveen niet besteed. Eerst faalde Imani Mchimbwa alleen voor keeper Arjen Veenstra. Daarna stelde de gevaarlijkste man bij ’t Fean Imani M. de spits Auke van der Wal in de gelegenheid aan te leggen, ook bij hem ontbrak de scherpte. Tenslotte kreeg Jens Hamstra de mogelijkheid, maar ook hij weigerde de trekker over te halen.

Na 25 minuten werd Zeerobben wakker en stelde daar twee schoten tegenover van Frank ten Hoeve - te zacht in geschoten- en David van der Pol - niet de juiste richting. Hierna kreeg Zeerobben een optisch overwicht, maar de counters van de gastheren waren niet geheel van gevaar ontbloot. Toch nam Daniël Kleiterp de ploeg bij de hand naar de 0-1 voorsprong. Hij wrotte zich langs de linksback en vanaf de achterlijn gaf hij een gave voorzet, die Willem Faasse tussen twee verdedigers door binnen kopte. Qua kansenverhouding onterecht, maar de wetmatigheid in het voetbal werd weer eens van een bewijs voorzien; als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel. Tot de rust bleef de wedstrijd in evenwicht en deden er voor beide doelen geen grote kansen meer voor.

Meteen na de hervatting pakte Zeerobben het initiatief en ging voor de uitbreiding van de score, want geheel geruststellend was de magere voorsprong niet. Weer was het Daniël Kleiterp, die aan de basis van de 0-2 stond. In de derde minuut verspeelde hij de bal op links, maar heroverde op inzet de bal en speelde Patrick Amels aan, deze gaf het beslissende passje op Frank ten Hoeve. Met een vloeiende beweging draaide Frank open en schoot van 35 meter onhoudbaar in de kruising. Zo’n mooie zie je niet vaak op de voetbalvelden. Het gaf de nodige rust in het elftal van trainer Inne Schotanus.

Zeerobben controleerde de wedstrijd, maar weigerde verder afstand te nemen. ’t Fean ’58 was niet bij machte om het de verdediging van hun opponent moeilijk te maken. Trainer Schotanus wisselde in de 80e minuut aanvoerder Albert Beuker voor Patrick van der Veen om het slot op de deur te doen. Met al een wedstrijd in A-1 in de benen, bewees hij opnieuw een aanwinst te zijn. Met nog tien minuten te spelen leek de bevrijdende derde treffer dan toch tot stand te komen. David van der Pol ontdeed zich in het strafschopgebied van zijn directe tegenstander en had misschien voor eigen eer moeten gaan. Hij besloot tot een voorzet, maar de precisie ontbrak. Helaas, want een paar minuten later kwam de gevreesde 1-2 wel op het scorebord. Een dieptepass op Imani Mchimbwa werd door Jordy Torenbeek verkeerd ingeschat en op de rand van het strafschopgebied maakte hij een sliding, die in de ogen van de overigens goed fluitende scheidsrechter Van der Meijden binnen de beruchte lijnen was. De toegekende strafschop werd beheerst binnengeschoten door André van der Molen. Plotseling werd het spel onzekerder en hielden de talrijke Harlinger toeschouwers de adem in. Het zou toch niet weer gebeuren? Maar de tijd was te kort om nog echt in gevaar te komen. En in tegenstelling tot dezelfde fases van wedstrijden voor de winterstop, bleef Zeerobben nu wel overeind en werd het laatste fluitsignaal met gejuich begroet.

De vreugde binnen het Zeerobbenkamp nam nog grotere vormen aan, toen de uitslagen van de andere wedstrijden in de tweede klasse I bekend werden gemaakt. De glimlach van leider Wiebe Attema breidde zich uit van oor tot oor en zelfs trainer Schotanus kon een lichte glimlach niet onderdrukken. Terecht natuurlijk, want ze hadden het toch maar geflikt, ondanks het ontbreken deze middag van de gehele rechterflank. Chekina Nzoko, weer hersteld van een langdurig blessure, en Willem Faasse toonden zich meer dan waardige vervangers. Even twee weken bijkomen van de gedane inspanningen en met een oefenwedstrijd op 29 april tegen LSC op het Oostersportpark zich voorbereiden op de ontmoeting met kampioen Broekster Boys op zaterdag 3 mei. De apotheose van deze competitie zal dan plaats moeten vinden in de thuiswedstrijd op 10 mei tegen concurrent Blauw Wit ’34.
Voor Zeerobben speelden: Arjen Veenstra, Chekina Nzoko, Albert Beuker (’80. Patrick van der Veen), Jordy Torenbeek, Pim Bleichrodt, Gideon Vellinga, Patrick Amels, Daniël Kleiterp, David van der Pol, Willem Faasse (’85 Ane Schaap), Frank ten Hoeve.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda