Fc Harlingen wint van vc Trynwalden

Vanaf het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Schram, lieten de spelers van fc Harlingen zien dat ze vanmiddag wilden winnen. Iedereen zat er fel op en de tegenstander werd meteen onder druk gezet. Het bleek dat die er niet zo goed raad mee wisten, ze hadden veel overtredingen nodig en veelal werd de lange, hoge bal gehanteerd.

Zonder andere spelers te kort te doen, vielen er deze middag vooral in de verdediging een aantal spelers zeer positief op. Allereerst was daar het competitie debuut als laatste man, de pas zestien jarige Patrick van der Waard. Hij speelde alsof hij er al jaren stond. Hij werd daarbij uitstekend geholpen door Sjouke Bootsma, die een van zijn betere wedstrijden speelde. Op het middenveld was Sander Zeilmaker overal en zeer nuttig. Voorin speelde Jorge Pirez weer zoals we hem kennen, bijna ongrijpbaar voor de tegenstander. Ook deze middag ontbraken er weer diverse basisspelers, gelukkig was dat niet te merken. De 3-2 overwinning was ook echt verdiend. Door een paar slippertjes van doelman Tetze Helvrich leek het nog even benauwd te worden.

Zoals hierboven beschreven moest er weer gespeeld worden met een andere achterhoede. Arjan Outhuyse ontbrak wegens een schorsing en ook Stefan Adema ontbrak. De eerste kansjes in de eerste minuten waren voor fc Harlingen. Niels Vlottes schoot tegen een verdediger op en een goede voorzet van Niels Outhuyse vanaf de achterlijn werd net gemist. De goed spelende rechtsachter Mateusz Ype passte op Niels Vlottes en deze zette goed voor, er was niemand van fc Harlingen om het af te ronden. De thuisclub kreeg aan de linkerkant diverse vrije trappen. Ane Schaap bracht ze hoog voor. De keeper van Trynwalden, Sybren Dijkstra heeft nogal wat lengte en die ballen werden dus een prooi voor hem. Als Trynwalden gevaarlijk werd stonden daar altijd nog Patrick en Sjouke om uit te verdedigen. In de vijftiende minuut kwam fc Harlingen op een 1-0 voorsprong. Niels Outhuyse speelde in de diepte Yasin Faggouss aan. Deze ging alleen op doelman Dijkstra af en scoorde beheerst. Trynwalden probeerde met afstandsschoten gevaarlijk te worden, maar de meeste schoten gingen hoog over. In de 25e minuut werd de tegenstander gevaarlijk. Er ontstond een drie tegen vier situatie maar er werd goed uitverdedigd. Een prima voorzet van Mateusz werd net door Jorge Pirez gemist. Na een half uur kreeg Sander geel na te fel inkomen en moest dus wat voorzichtig zijn. Even later schoot Niels Vlottes vanaf dertig meter verwoestend hard richting doel, de bal ging net naast. Veel vrije trappen van fc Harlingen belandden te vaak in de handen van de keeper, er zat veel meer in. De thuisclub bleef de gevaarlijkste ploeg, maar scoren was moeilijk. Toen de eerste helft bijna voorbij was en ze in blessuretijd speelden, kwam Trynwalden uit het niets naast fc Harlingen. Doelman Tetze Helvrich riep los, maar pakte de bal niet en zo kon aanvoerder Roland Schweigman de 1-1 binnen tikken. Een domper zo vlak voor de rust.

Trainer Duco Mulder had niet gewisseld in de rust. Fc Harlingen ging door waarmee ze waren begonnen, fel erin, kort op de man en vooral met zijn allen. Een mooie voorzet van Jorge werd prima gepakt door de doelman. In de 47e minuut passte Niels Outhuyse op de andere Niels, die dacht niet na en schoot net naast. Ane plaatste een vrije trap op de vrijstaande Sander en de verdediging van Trynwalden verwerkte deze aanval tot een corner. In de 50e minuut kwam een voorzet tussen een aantal verdedigers van de tegenstander, de keeper leek de bal te pakken, hij liet de bal los en Jorge zette fc Harlingen op een verdiende 2-1 voorsprong. Even later kreeg fc Harlingen een unieke kans om de voorsprong uit te breiden. Jorge schoot tegen de arm van een verdediger en de scheids gaf geel en een penalty. Sander nam plaats achter de bal en schoot redelijk goed in, maar doelman Dijkstra stompte de bal uit het doel. Jammer. Hierna werd Yasin gewisseld en Freek Töpfer nam zijn plaats in. Freek zou gevaarlijk worden met zijn verre ingooien en rushes. Door het missen van de penalty kreeg Trynwalden weer moed. Sander en Sjouke moesten alle zeilen bijzetten om scoren te verhinderen. Sjouke kopte zwevend een voorzet over de zijlijn. Niels Vlottes werd ook gewisseld en Joost Ouhuyse nam zijn plaats in. Daniel Matakupan bracht een aantal corners fraai in, maar de lange verdedigers ruimden op. Een goede aanval door Niels en Jorge werd net naast geschoten. In de 74e minuut werd na een mooie aanval de bal door Freek prima voorgezet en het was Jorge die van dichtbij hard in de linkerhoek binnenschoot, zijn tweede doelpunt en het derde voor fc Harlingen, 3-1 met nog een kwartier te gaan. De moegestreden Niels Outhuyse werd gewisseld en Jeroen van Dellen kwam er in. Trynwalden zette nog wel even aan, echter zonder veel overtuiging. Toch zou het opnieuw in de slotfase spannend worden. Een lage bal werd door doelman Helvrich niet goed verwerkt, de bal spatte naar voren en in de 89e minuut werd het door Hessel Algra 3-2. Hoewel de scheidsrechter nog enkele minuten blessuretijd toevoegde kwam de overwinning niet meer in gevaar.
Door hard werken en als collectief voetballend geeft dit hoop voor de toekomst. Het op de laatste plaats staande Warga won ook, dus zijn de punten extra belangrijk.