Voetbal

FC Harlingen: Vrijwilliger van de maand

Door Jeroen Pietersma
Vrijwilliger van de maand april bij fc Harlingen is geworden Renje de Jong. Renje werd in 1963 geboren in Harlingen. Ze komt uit een (h)echt voetbalgezin. Vader Jan voetbalde en ze heeft drie jongere broers, Johan, Jaap en Gert-Jan, die ook alle drie voetbal als grote hobby hadden. Dat betekent dat het er vroeger thuis al met de paplepel werd ingegoten.

Zaterdagochtend om half negen ging de achterdeur op slot en tegen een uur of zes ’s avonds waren ze met zijn allen pas weer thuis. In 1981 ging ze naar de politieschool, toen nog gevestigd in Harlingen. Na de opleiding werd ze geplaatst in IJsselstein, een klein stadje onder de rook van Nieuwegein. Maar wat miste ze Harlingen. Na vijf jaar elke dag bellen met haar ouders, kwam er een vacature bij de Gemeentepolitie Harlingen. Ze solliciteerde en werd aangenomen. In totaal zo’n twintig jaar werkte ze als politieagent op straat, toen ze het tijd vond worden om wat anders te gaan doen. Nu werkt ze al weer bijna veertien jaar bij de recherche. Ze werkt nog steeds in Harlingen, maar met alle reorganisaties binnen Politie Noord Nederland is dat geen vast gegeven meer.

Voetbal heeft altijd een warm plaatsje in haar hart gehad. Zo was zij al bij de VV Harlingen actief en heeft daar een aantal jaren in het hoofdbestuur en jeugdbestuur gezeten. Ze regelde onder andere alles wat met de kantine te maken had. Toen ze in mei van het jaar 2000 een zoon kreeg, die kort na zijn geboorte overleed, stopte ze hiermee. Ze besloot vervolgens om te proberen bewust alleenstaande moeder te worden en middels een donor werd ze de dolgelukkige moeder van Joël, nu 13 jaar oud. Omdat ze Joël graag een broertje of zusje wilde geven, besloot ze het avontuur nog een keer aan te gaan van dezelfde donor. Ze werd zwanger van een tweeling, Hilde en Jelke, die in oktober 12 jaar worden.

Alleenstaande moeder met drie kleine kinderen en een fulltime job, dat was geen eenvoudige klus, maar mede door de steun van haar moeder verliep dit allemaal vlekkeloos. De zoons Joël en Jelke wilden ook voetballen en natuurlijk werd er gekozen voor Renje’s favoriete club VV Harlingen. Apetrots stond en staat zij elke week langs de lijn om de verrichtingen van haar zoons gade te slaan. Ze voetballen nu zelfs bij elkaar in het team fc Harlingen D2, en logisch gevolg was dat Renje leider werd van het team van haar zoons.

Dit doet ze vol overgave en jeugdvoetbal vindt ze echt het allerleukste wat er is. Verder doet ze veel bij de Voetbalacademie Harlingen. Deze voetbalacademie is door haar broer Jaap opgezet en ze is er erg trots op dat dit een overweldigend succes is. Renje zorgt, met een aantal andere moeders, dat de kinderen vrijdags en zondags vooraf lekker samen eten. Ze doet de administratie en houdt de Facebookpagina van de voetbalacademie bij met heel veel foto’s. Verder maakt zij deel uit van de activiteitencommissie en de mediacommissie. Ze hoopt stiekem dat binnenkort ook dochter Hilde voor voetballen bij fc Harlingen zal gaan kiezen.

Erg leuk vindt ze het dat haar broer Jaap hoofdtrainer is van haar club fc Harlingen. Ze weet dat hij daar voor veel meer dan honderd procent voor gaat en dat vindt ze geweldig. Toen haar de bloemen aangeboden werden als vrijwilliger van de maand april werd ze even stil. Ze waardeert het zeer, maar is van mening is dat heel veel mensen deze titel verdienen. Zeker na de geweldige opening van het complex die onlangs werd gevierd en waar heel veel vrijwilligers de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda