Fc Harlingen verliest in blessuretijd

Het zit de laatste wedstrijden fc Harlingen niet mee. Grote oorzaak is het niet benutten van de vele kansen en kansjes. Ook afgelopen zondag wist men vijf honderd procent kansen niet te verzilveren en dan geldt de aloude voetbalwet: als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel. Ook dient gezegd te worden dat de tegenstander, Akkrum, meer gemotiveerd was dan menig fc Harlinger speler. Sommigen leken wel last te hebben van voorjaarsmoeheid. Door deze nederlaag blijft de fc Harlingen in de gevarenzone. De nacompetitie ligt op de loer.

Na één minuut stilte voor de overleden oud keeper van de vv Harlingen, Johannes van Dijk, begon de wedstrijd onder leiding van de warrig fluitende scheidsrechter Reints uit Onstwedde. Harlingen begon goed, maar de eerste grote kans was voor Akkrum. Uit een vrije trap belandde de bal in de vierde minuut bij een geheel vrijstaande spits die vanaf vijf meter vrij in kon schieten, maar doelman Tetze Helvrich redde. Zijn lange uittrap kwam bij spits Justin Attema, deze draaide goed weg, maar hij schoot tegen een verdediger op. Even later schoot Lee-Roy Purvis net naast. Fc Harlingen bleef het met schoten proberen, maar Ralf van Hurck, goed spelend deze middag, Freek Töpfer en Sander Zeilmaker, wisten geen doel te treffen. Een mooie voorzet van Ane Schaap was niet besteed aan de spitsen. Na een kwartier moest Tetze de bal uit de rechter benedenhoek tikken en raakte hierbij geblesseerd aan zijn hand maar kon verder.

Na twintig minuten nam Ane een vrije trap op links halverwege de helft van Akkrum. Geheel vrijstaand kopte Freek over het doel. Er bleven kansjes komen voor fc Harlingen, maar benutten zat er deze middag blijkbaar niet in. Lee-Roy gaf ook een prima voorzet, maar Justin kopte ook over. De mooiste kans kwam na een lange bal van achteruit op Freek, deze ging alleen op de doelman af, maar wist niet te scoren. Na een half uur had de fc Harlingen ruim voor moeten staan. En de tegenstander dan, deed die niets, natuurlijk wel. Zij bleven volharden met lange ballen op de spitsen. De achterhoede van de thuisclub gaf echter weinig weg. De op het laatste moment in de basis gekomen rechtsachter, voor de geblesseerde Matheusz Ype, Sjouke Bootsma begon niet goed aan de wedstrijd, maar redde later toch enkele keren prima. Freek bleef met zijn verre ingooien gevaar stichtten in de achterhoede van Akkrum. De uitblinkende doelman Michel Geerstma was voor de fc Harlingen onpasseerbaar. Jorik Erents probeerde met een boogbal de keeper te verschalken maar dat lukte niet. In de 45e minuut kreeg Akkrum na hands een vrije trap te nemen. De voorzet belandde op het hoofd van Frido Boersma en terwijl deze de bal zou inkoppen, floot de scheidsrechter voor de rust en bleef het 0-0.
De tweede helft was nog maar een paar seconden oud of er werd een overtreding gemaakt op Sander. Ralf nam de vrije trap zonder succes. In de 48e minuut was er een goede aanval van de thuisclub. Een goede pass van Justin bereikte Freek, opnieuw schoot hij naast. Het was net zoals vorige week zondag. Fc Harlingen probeerde van alles, scoren lukte weer niet. De achterhoede moest attent blijven op de uitvallen, maar het centrale duo Stefan Adema en Albert Nieuwenburg gaven niets weg. In de 50e minuut keerde de keeper ietwat gelukkig met zijn rechterbeen een schot van Sander. Ane had ook pech bij een goed schot. Fc Harlingen kreeg ook veel corners, bijna alle corners werden te dicht bij de doelman gegeven en deze pakte al die ballen, telkens weer. Toch leken de Harlingers te scoren. In de 62e minuut kon Freek alleen op de doelman afgaan en wederom wist hij niet te scoren, de keeper pakte zijn inzet. Een tegenaanval van Akkrum dwong Tetze tot een goede redding. In de 75e minuut maakte Jorik plaats voor de niet geheel fitte Jorge Pirez. Even later moest Tetze weer redden op een vrije trap vlak buiten de zestienmeter, recht voor het doel. De bal ging snoeihard door de muur, maar de doelman pakte de bal. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd had Freek twee keer de wedstrijd kunnen beslissen en ook Ralf had uit de rebound moeten scoren wat dus niet gebeurde. Ver in de blessuretijd kreeg Akkrum nog een corner. De verdediging kon de bal niet wegwerken en deze belandde bij de buitenspel staande ingevallen 16-jarige spits Aloys Bosma en hij tikte de bal binnen. Ondanks het terecht vlaggen voor buitenspel van assistent scheidsrechter Johan Osi Dijksman keurde de scheids het doelpunt goed. Een sneu einde voor fc Harlingen. Trainer Bennie Zeilmaker zei: “Het is bijna elke week hetzelfde, we benutten de kansen niet en dan win je nooit”. Een terechte conclusie. Nu maar hopen dat in de laatste vier wedstrijden het doel wel wordt gevonden.