Voetbal

Fc Harlingen reist af naar ONB Drachten

Door Jeroen Pietersma
?Donkere tijden in Harlingen?, kopte de Leeuwarder Courant in een artikel over het vlaggenschip van fc Harlingen. Uit de tekst bleek dat de kop niet geheel de lading dekte. Tussen de regels door was er toch meer hoop en strijdbaarheid dan droefenis en treurnis te lezen. Aanvoerder en trainer waren logischerwijs teleurgesteld over het resultaat tegen Nicator, maar dit was uiteraard een momentopname.

Het is een feit dat er kritiek komt op betrokkenen vanuit de media, wanneer je na vier wedstrijden nog steeds op nul punten staat. Belangrijk is dan ook dat er intern de rust wordt bewaard en de lange termijn gedachte wordt bewaakt. De trainer en de zeer jonge selectie verdienen de tijd om een ploeg op te bouwen waar fc Harlingen als club nog jaren plezier van kan hebben. Negen selectiespelers in twee jaar die de selectie hebben verlaten om uiteenlopende redenen is niet niks. Niet alleen kwantitatief is dit lastig op te vangen, de selectie heeft vooral moeten inboeten op kwaliteit. Ervaren en daadkrachtige spelers hebben plaats gemaakt voor een jonge onervaren groep met nog slechts enkele spelers die meer dan vijf jaar eerste elftal ervaring hebben op het niveau van de 4e en de 3e klasse. Het is nu zaak om vast te houden aan het plan en met de jonge groep er alles aan doen om zo snel mogelijk tot beter spel en uiteindelijk de nodige resultaten te komen. Jonge spelers hebben vertrouwen en veel coachmomenten nodig om stabieler te gaan presteren. In het nabije verleden had de jeugd minder kansen in het eerste elftal. Nu is dat wel anders. Mentale weerbaarheid en het opbrengen van strijdlust zijn belangrijke aspecten. De meeste spelers hebben voldoende technische kwaliteiten om goed te kunnen spelen. De drang om te willen moet voorop staan. Dit zijn overigens de woorden van een echte voetballiefhebber. Zijn volledige “gevoel” is terug te lezen op de website van fc Harlingen.

En voorop gaan de mannen van fc Harlingen aanstaande zondag zeker staan door op bezoek te gaan bij ONB oftewel Op Nij Begoun. De ploeg van Dennis Stuiver degradeerde vorig seizoen uit de 2e klasse, maar kent nu in dit nieuwe seizoen ook een moeizame start. Met slechts één overwinning staat deze Drachtse ploeg één plaats boven fc Harlingen.
Afgelopen zondag had ONB geen antwoord op het sterke Oerterp en werd het met een 5-0 nederlaag weer naar Drachten gestuurd. Nu is ONB geen onbekende voor de meeste Harlingers. In het seizoen 2008-2009 was er ook een ontmoeting en was ONB twee keer te sterk in de onderlinge duels. Maar nu zijn er andere tijden aangebroken en staat er een volledig andere team in deze 3e klasse.
Leergierigheid, acceptatie en inzet zijn de kernwoorden. Hopelijk houdt iedereen de kop er bij zondag, ondanks de soms negatieve reacties uit de media en andere tegenkampen. Dan kan de toekomst met veel plezier en vertrouwen tegemoet worden gezien.
ONB-fc Harlingen begint om 14.00 uur op sportpark de Fennen in Drachten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda