Fc Harlingen doet zichzelf te kort

Vaak worden voetbalwedstrijden afgelast vanwege de slechte toestand van het veld. Tegenwoordig met al die kunstgrasvelden niet meer. Toch zouden sommige wedstrijden vanwege het slechte weer moeten worden afgelast. Zo ook afgelopen zondag. Regen en harde wind maakten goed voetbal bijna onmogelijk en voor de trouwe toeschouwers langs de lijn is het ook geen pretje.

Fc Harlingen nam het op tegen het op de tweede plaats staande Udiros. Uit hadden de Harlingers met 9-1 verloren en er was dus wel enige reden tot revanche. Wel moesten de trainers Bennie Zeilmaker en Klaas Bouma weer tot een andere opstelling komen. Sjouke Bootsma zocht de sneeuw op en Kevin Jaarsma was geschorst. Hoewel Udiros uiteindelijk de winst pakte, lieten zij geen moment zien dat zij zo hoog op de ranglijst staan, vooral in de eerste helft was fc Harlingen de betere ploeg.
Fc Harlingen begon gedreven aan de wedstrijd tegen de harde wind in. De gevaarlijkste man deze middag van de fc Harlingen was Freek Töpfer. In de vierde minuut was er een goede aanval. Ralf van Hurck speelde Freek aan en deze schoot net naast. Even later schoot diezelfde Freek na een lange solo ook weer naast. Een vrije trap van Ralf belandde bij Sander Zeilmaker en hij wilde hard uithalen, maar miste. De jonge doelman van Udiros, Jordi Oosterbos, pakte daarna een schot van Sander klemvast.
Rechtsachter Mateusz Ype en zijn collega aan de andere kant Ane Schaap moesten alle zeilen bij zetten om de hoge, harde ballen, goed te verdedigen. Udiros kreeg een goede mogelijkheid, op de rand van het zestienmeter gebied aan de linkerkant, mochten zij een vrije trap nemen. Aanvoerder Marten Kuperus belastte zich daarmee en schoot op de kruising. Dit was een van de weinige kansen die Udiros kreeg in de eerste helft. fc Harlingen werd nog een paar keer gevaarlijk via corners van onder andere Freek en Sander maar de ballen gingen naast en over. Een voorsprong voor fc Harlingen zou wel de verhouding zijn geweest, maar de rust ging in met een 0-0 stand.

Na de rust speelde fc Harlingen met de wind in de rug en of dat altijd een voordeel is, is maar de vraag. Het eerste gevaar kwam van Udiros, maar Ane verdedigde prima. Voorstopper Albert Nieuwenburg moest de gevaarlijke spits Kuperus verdedigen en deed dat uitstekend. Toch ging Albert één keer te enthousiast het duel aan en dat kostte hem een gele kaart. Verder kwam de spits in het verhaal niet voor. Spits Justin Attema probeerde het voor de wind van zo’n 40 meter en schoot op de lat.
In de 55e minuut kreeg fc Harlingen, halverwege de eigen helft een vrije trap. Stefan Adema belastte zich daarmee. Hij legde de bal precies op het hoofd van Freek en met een sierlijke boog verdween de bal over de aan de grond genagelde keeper van Udiros en zo kwam fc Harlingen terecht op een 1-0 voorsprong. Hierna gingen de gasten feller speler en keken ook niet op een overtreding meer of minder. Doelman Tetze Helvrich moest handelend optreden door een hard ingeschoten bal klemvast te pakken.
In de 65e minuut had Justin de wedstrijd kunnen beslissen. Op links was Freek zijn tegenstander te snel af en zette voor en zo kwam Justin alleen voor de doelman en had de bal voor het intikken, maar verzuimde dat. Deze misser zou later grote gevolgen hebben.
Ralf verliet enige tijd daarna geblesseerd het veld en werd vervangen door Jorge Pirez. De beide halfspelers, Jorik Erents en Lee-Roy Purvis werkten enorm hard voor het team, maar Lee-Roy was deze middag wat minder gelukkig in de passing en vrije trappen. Fc Harlingen kreeg hierna nog wat kleine mogelijkheden. Udiros begon beter te voetballen en zoals zo vaak dit seizoen, het venijn zat hem weer in de staart wat de fc Harlingen betreft. In de 80e minuut belandt de bal via een scrimmage bij Dennis Schouwstra en deze schiet van dichtbij, onhoudbaar voor Tetze, de gelijkmaker binnen, 1-1. Vijf minuten later gebeurd het dan toch nog, een schot van Werner Valk lijkt naast te gaan, maar door een windvlaag gaat de bal naar binnen en via de binnenkant paal in het doel. Het is onterecht 1-2.
Fc Harlingen probeerde in de laatste vijf minuten nog van alles, maar de stand bleef ongewijzigd. Zo verloor de thuisploeg onverdiend. Misschien hadden ze wat meer vooruit moeten verdedigen in de slotfase. Het wordt hoog tijd om weer eens punten te pakken. Aan inzet ontbrak het deze middag niet, misschien aan wat geluk.