Voetbal

Fc Harlingen boekt mooie eerste winst

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Na de klap van vorige week, 1-9 in Nije Horne, waren de mensen nu wel benieuwd hoe het thuis tegen het Leeuwarder Nicator zou gaan. Want het was redelijk druk op de Vierkantsdijk, het was fris maar wel mooi voetbalweer. Harlingen kon weer beschikken over Barry Hamstra, Stefan Adema en Sander Zeilmaker. Sjouke Bootsma leit nog steeds in sien tanga op een gloeiend hiet strand ergens ver weg.

Hamstra en Adema kwamen in het centrum van de verdediging en dat bracht de broodnodige rust die fc Harlingen daar nodig had. Ane Schaap kwam op de backplaats en deed dat ook goed, Ralf van Hurck was vanwege een enkelblessure afwezig. Onder leiding van een actieve Freek Töpfer ging Harlingen vanaf het begin in de aanval en overrompelden daarmee Nicator. De eerste kans kwam al na een paar minuten, Freek Töpfer brak door, had misschien beter zelf door kunnen gaan maar hij speelde de bal af naar Justin Attema die echter wat te veel was blijven hangen, kans weg.

En er kwamen meer kansen en niet van die kleintjes, nee 100% kansen. Kevin Jaarsma kon het leer zo in de touwen deponeren maar de keeper stopte de bal, Justin Attema kreeg een herkansing en weer ging het mis. Even bekroop ons de angst se van, at dit maar weer goed komt. Gelukkig stond het achterin als een huis en probeerde men voetballend een oplossing te zoeken en dat hadden we een tijdje niet gezien. En de inzet was goed, inval trainer Klaas Bouma zei daar over, ut was goed te zien dat ze niet weer sun zeeperd as vorige week oplope wuuden. En dat ging ook niet gebeuren want in de 34e minuut werd Freek Töpfer in het centrum aangespeeld, zijn schot was droog maar zuiver en verdween in de hoek 1-0. Een mooie en zeker dik verdiende voorsprong voor een goed spelend fc Harlingen.
Vier minuten later was het weer raak dit keer kreeg Justin Attema de bal en met een fraaie omhaal (wordt zijn specialiteit) liet hij het net weer bollen, 2-0. Wat een weelde maar ook een voorsprong die we al vaker hadden en die als sneeuw voor de zon verdween. Harlingen bleef drukken en kregen nog een paar leuke kansje, Nicator probeerde het wel maar kwamen er niet echt meer door.

Ook in de tweede helft bleef fc Harlingen de betere ploeg en zochten ze voortdurend de aanval. Sander Zeilmaker was gewisseld voor Arjan Outhuyse en die paste zich goed aan.
In de 54e minuut was het weer raak; Ane Schaap speelde Kevin Jaarsma goed aan, hij stond tussen twee spelers in maar speelde zich met buitenkantje rechts goed vrij en speelde ook de keeper nog eens uit en tikte 3-0 binnen. Nou toen voelden we ons toch wel redelijk in veilige haven, maar ja je wete ut nooit. Nicator drong wel aan en was ook redelijk vaak in de aanval maar echt gevaarlijk werden ze bijna niet. En dat kwam natuurlijk door de defensie die goed bleven voetballen. Ze hadden ons helemaal gerust kunnen stellen maar dan had Kevin Jaarsma nog een mooie kans af moeten ronden. En lee-Roy Purvis, die goed speelde, had misschien beter af kunnen geven toen hij een kansje kreeg want Kevin Jaarsma en Freek Töpfer stonden helemaal vrij.
Maar helaas gebeurde dat niet maar toch mogen we niet klagen we hebben een leuke wedstrijd gezien en verdiend gewonnen met 3-0, en vooral die nul is belangrijk. De moegestreden en licht geblesseerde Freek Töpfer werd nog gewisseld voor Nils Podt een jonge vent maar let op het is een talentje. Volgende week moet fc Harlingen naar Sint Anna dat wordt moeilijk maar we hebben weer alle vertrouwen, hadden we oek al trouwens.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda