Fc Harlingen 1 nipt onderuit in streekderby

FRANEKER - Fc Harlingen heeft afgelopen zondag in een enerverende derby tegen sc Franeker aan het kortste eind getrokken. Na negentig minuten stond de eindstand van 1-0 op het bord. Hiermee kregen de ouwe seunen geen beloning voor hun inzet.

Fc Harlingen startte in de basis met: Vincent v.d. Werf, Frank Claasz Cookson, Sjouke Bootsma, Patrick v.d. Waard, Robert v.d. Zee, Nils Podt, Jeroen van Dellen, Ane Schaap, Sander Zeilmaker, Arjan Outhuyse en Jorge Pirez. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en het spel golfde op en neer. De eerste aanval van de Harlingers leverde een hoekschop op, maar deze leverde geen rendement op. Niet veel later kwam een Franeker alleen voor de keeper te staan, maar speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor de bal over de achterlijn verdween. Na een klein kwartier kreeg de thuisploeg een ideale kans door een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Deze werd echter slecht genomen en belandde in de muur, waarna de rebound over ging. Ane Schaap gaf niet veel later de bal aan de goed vrijgelopen Jorge Pirez, maar hij liep zich vast in de zestien en dus: weg kans. De Harlingers hadden na achttien minuten het geluk dat Franeker een bal te hoog voorgaf en de spits onder de bal doorkopte en het gevaar geweken was. Halverwege de eerste helft weer een prima aanval van de ouwe seunen langs de zijlijn. De bal werd van links voorgegeven, maar niemand kon bij de bal komen en dus mochten de Franekers weer. Tot tweemaal toe kwam de sterk keepende Vincent v.d. Werf als winnaar uit de bus. De gasten kregen kort achter elkaar twee vrije trappen, maar beide belandden naast het doel. Vijf minuten voor rust kreeg Harlingen hun misschien wel beste kans tot dan toe, maar de Franeker goalie redde ternauwernood op de lijn. Op slag van rust leken de Franekers op voorsprong te komen, maar deze actie werd terecht afgefloten vanwege buitenspel. Een 0-0 ruststand was het resultaat.

Voor de toeschouwers was het een mooie wedstrijd om te zien en mede doordat het spel twee kanten opging en doelpunten vooralsnog uitbleven, bleef het spannend tot het einde. In de tweede helft hetzelfde beeld van twee ploegen die voor de winst gingen. De Franeker doelman hield soms met meer geluk dan wijsheid zijn doel schoon. Aan Harlinger zijde stond de defensie goed en leek een puntendeling het resultaat. Echter geldt dan de voetbalwet: als jij 'm niet maakt, maken zij 'm. Nadat Harlingen een kwartier voor tijd twee grote kansen miste, zette Franeker opnieuw een aanval op. In eerste instantie werd de bal weggewerkt, maar kon Cor Boonstra namens de thuisploeg de 1-0 op het scorebord zetten. In de ultieme slotfase hadden de havenstedelingen nog een punt uit het vuur kunnen slepen. Een schot op doel kon door de doelman tot hoekschop worden gedegradeerd. Deze werd prima voor het doel gegeven, maar belandde vervolgens slechts enkele centimeters naast het doel. Hierna floot de scheidsrechter direct af.
Harlingen speelde een prima partij en had een punt verdiend. Volgende week een nieuwe kans in opnieuw een uitwedstrijd. Tegenstander is dan LVV Friesland uit Leeuwarden.