Sport

Extra kilometers bij Hoitingerveld Trail

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen zaterdag was Herman Geritz uit Midlum voor de 2e keer deelnemer aan de door Run Forest Run georganiseerde trail door het natuurgebied Hoitingerveld in de omgeving van Havelte.

Vanaf de Poort Hoitingerveld kom je bij de schaapskooi, die nu leeg was zodat de start en finish hierin konden plaats vinden. Om je enigszins warm om te kunnen kleden was er gelukkig een nabij gelegen horecavoorziening want na een heldere nanacht was het behoorlijk fris buiten. Doordat het de dagen ervoor flink geregend had konden de trailers rekenen op een kletsnat parcours maar dat is juist de charme van het trailrunnen! Herman zou het vandaag met 30 kilometer relatief gemakkelijk moeten hebben na de marathon in Rursee maar een zwaar parcours met veel modder en plassen kon wel eens anders uitpakken!
Een groep van ongeveer 50 trailers liep de langste afstand en ook nu had de organisatie die in twee groepen verdeeld zodat er meer ruimte zou zijn op het parcours. Na de start via een betonpad ging het gelijk rechts af en kreeg men gelijk een breed pad voor de kiezen waar alleen maar modder lag. Aan de kant er langs lopen was geen optie vanwege uitstekende takken, dus gelijk zwarte schoenen. Hierna kreeg men wat zandpaden die veel droger waren, stukjes bos en heide met glooiende paden wat lekker liep mede doordat een zonnetje er wat doorheen kwam. In de bosstukken kon er moeilijk een vast tempo gelopen worden doordat je vaak om de brede plassen heen liep en uit moest kijken om niet weg te glijden over de gladde kanten. De eerste verzorgingspost rond kilometer 8 was goed bevoorraad en men kon zich tegoed doen aan allerlei lekkers. Nu kwam het mooie stukje omhoog over de heide van het Hoitingerzand waar inmiddels grote aantallen trailers van de 15 kilometer aansloten.
Na 10 kilometer kwam men uit bij de genieput en bleek dat men op een of andere manier niet goed op de route zaten want dat punt zat bij de eerste editie niet ver van de finish af! Ergens was er een afslag gemist en dus werd het zoeken hierna. Dit lukte eerst niet bijster goed en Herman had nadat iemand van de organisatie de markering van de afslag veranderd had eindelijk de goede kant opgestuurd maar had toen al bijna 5 kilometer extra gelopen!
Dit betekende dat hij praktisch in de achterhoede liep en de overige 20 kilometer bijna alleen zou moeten lopen. Even had hij nog gezelschap van een dame maar daar bleef het voorlopig ook bij. Na de zandvlakte waar wel de afscheiding van de beide afstanden goed aangegeven stond zou het nog een lange eenzame loop worden. Toch heeft het dan wel wat als je zo alleen in de natuur loopt met de stilte om je heen. Vooral het pad tussen de dorre varens door was weer prachtig. Bij de tweede verzorgingspost (normaal op 25 kilometer en nu 30) nog even goed de proviand aangevuld en weer even gezelschap gekregen van een andere trailer die uit Hilversum kwam. Nu zouden er nog enkele pittige kilometers volgen over zware smalle heide paden, korte klimmetjes en boven langs de genieput langs. De benen werden zwaar maar stug door lopen maar. Daar was het hunebed, de weg oversteken en dan nog even omhoog over de houten trap de Havelterberg op. Dan is het niet ver meer naar de finish waar Herman binnenkomt na 35.6 kilometer lopen. Eindtijd 4.05.44. Veel extra kilometers gelopen maar dat mocht de pret niet drukken. Mooie trail maar erg zwaar vanwege het kletsnatte parcours.
Over een dikke week wacht Herman de volgende trail, die in Oostvoorne. De afstand daar is 38 kilometer.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda