Voetbal

?Eigenlijk gaat het zo goed, dat we te weinig mensen hebben?

Door Jeroen Pietersma
Aldus de voorzitter van fc Harlingen. Op 27 juni 2014 kwam de fusie tussen RKVV Robur en VV Harlingen tot stand. Na ruim een jaar fusieclub Harlingen blikt voorzitter Willem Jan Kimp terug.

De 42-jarige oud-Leeuwarder volgde Gerrit-Jan de Vries op als voorzitter. “Ik zat al als secretaris in het bestuur”, vertelt Willem Jan. “Op 16 december werd ik op de Algemene Vergadering tot voorzitter gekozen, omdat Gerrit-Jan stopte.” Het laatste jaar is er veel gebeurd bij de nieuwe vereniging. Er werd een kunstgrasveld aangelegd, verbouwing van de kantine, verbouwing en nieuwbouw van de kleedgelegenheden. Kimp: “We waren bijna iedere dag op de Vierkantsdijk te vinden, want er moest heel veel gebeuren. Dat trok best een zware wissel, niet alleen bij me zelf maar ook binnen het gezin.”
Op de Nieuwjaarsreceptie kon Willem Jan mededelen dat het goed ging met fc Harlingen. “Wat veel mensen zich niet altijd realiseren, is dat wij een grote voetbalvereniging zijn geworden. Vorig seizoen werden vijftien teams kampioen. Dat resulteerde in het feit dat ze nu hoger zijn gaan spelen. Het winnen is nu voor sommige teams niet meer vanzelfsprekend. Maar daar wordt je ook sterker van, zowel technisch als mentaal.”
Omdat de club met ruim 550 leden zo groot is geworden, zijn er veel vrijwilligers nodig. Er is een vaste kern dames en heren die hun uiterste best doen om de club draaiende te houden. Toch zijn er volgens voorzitter Willem Jan méér vrijwilligers nodig. “Er wordt een té zware wissel getrokken op de mensen die nu actief zijn, zowel bij de huidige vrijwilligers als de bestuursleden. We gaan binnenkort dan ook in kaart brengen waar de mogelijke knelpunten zitten. Eigenlijk gaat het zo goed, dat we te weinig mensen hebben.”
Dat het goed gaat blijkt wel uit de ‘voetbalacademie’ die vorig jaar met succes werd opgezet en nu voor het tweede seizoen weer boven alle verwachting draait. “De kinderen moeten bij ons de juiste trainingen hebben en daar heb je goede mensen voor nodig.”
Maar er verschijnen ook donker wolken aan de horizon, en dat geldt tevens voor zmvv Zeerobben en de Harlinger Mixed Hockeyclub. “De huurprijzen gaan met zo’n 300 procent fors omhoog. Dit houdt in dat de contributies omhoog moeten als dit doorgaat. Dat heeft zijn weerklank op gezinnen die het financieel niet al te breed hebben en hun kind niet langer op voetballen of hockey kunnen laten”, aldus de Harlinger voorzitter. “Sport moet toch voor iedereen mogelijk zijn, temeer dat er door verschillende instanties wordt gepleit dat kinderen meer moeten bewegen.” Het is de bedoeling dat de drie Harlinger verenigingen gezamenlijk naar de gemeente zullen optrekken, om de verhoging naar aanvaardbare proporties terug te brengen. De verstandhouding tussen de drie verenigingen is goed.
Verder staan er nog diverse wensen op het verlanglijstje. Met name uitbreiding bestuurskamer en de berging. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel. Maar voorzitter Kimp is optimistisch ingesteld. Wel spreekt hij de hoop uit dat meer mensen de handen uit de mouwen willen steken. “Pas dan kunnen we aan een mooie voetbalverenigingen bouwen en de toekomst van het voetbal op niveau zeker stellen.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda