Voetbal

Eerste seizoenshelft jeugdafdeling Zeerobben

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Het is winterstop voor de jeugdteams van Zeerobben. Het is even tijd voor andere zaken. Veel teams hebben de najaarscompetitie met wisselende resultaten afgesloten. Andere teams spelen een volledige competitie en zijn nu ongeveer op de helft. In die competities vallen de beslissingen pas in het voorjaar. Bij het ingaan van de winterstop kon de jeugdafdeling weer twee kampioensteams huldigen. Dit keer waren de meisjes zeer succesvol in de najaarscompetitie. Een tussenbalans.

Junioren

JO19-1 heeft het de laatste twee wedstrijden een beetje laten liggen. Thuis tegen BroeksterWalden en uit tegen LSC kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel. Dure punten in de strijd om de bovenste plaatsen. Met 23 punten uit dertien wedstrijden moet JO19-1 voorlopig genoegen nemen met een vijfde plaats in de hoofdklasse O. Met zeven punten achterstand op koploper Drachten is het nog niet beslist in deze aantrekkelijke hoofdklasse.
Door in de laatste wedstrijd voor de winterstop nog met 1-6 te winnen van LSC staat JO19-2 op een mooie zesde plaats. Kampioen zal de ploeg niet worden maar het plezier en de vriendschap in JO19 teams is minstens net zo belangrijk als de resultaten. Wie weet waar dit team nog kan eindigen.

De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen GAVC kon niet doorgaan waardoor Zeerobben op een voorlopige zesde plaats staat in de hoofdklasse O. De ploeg presteert wisselend en heeft op cruciale momenten steekjes laten vallen. Met een goede overwintering kan het nog een interessante tweede seizoenshelft worden.
JO17-2 verloor de laatste wedstrijd voor de winterstop van Makkum waardoor het momenteel met tien punten op een zevende plaats staat. JO17-3 is al weer met de voorjaarscompetitie begonnen. Daarin hebben ze inmiddels alweer vijf wedstrijden gespeeld en staat de ploeg op een zevende plaats.

JO15-1 doet het verrassend goed in de hoofdklasse. Na de laatste 5-0 overwinning op TLC staan ze mooi op een verdienstelijke zesde plaats met 21 punten uit dertien wedstrijden. Heerenveen staat met grote voorsprong bovenaan maar met de overige ploegen kan Zeerobben goed meekomen.
JO15-2 speelt ook een volledige competitie en doet het daarin ook zeer verdienstelijk. Met 22 punten uit elf wedstrijden en een vierde plaats kan je alleen maar tevreden zijn. JO15-3 zat in een zware competitie. Toch wist de ploeg nog zeven punten bij elkaar te spelen hetgeen een zesde plaats opleverde. Op naar de voorjaarscompetitie.

Pupillen
Helaas leverde de laatste wedstrijd voor de winterstop een 2-1 verlies op tegen Stiens. Zeerobben JO13-1 was bezig met een mooie reeks maar die werd in Stiens onderbroken. Desalniettemin een mooie derde plaats op dit moment op vijf punten achterstand van L. Zwaluwen. Van alles mogelijk nog dus.
JO13-2 heeft het keurig gedaan in haar klasse. Het eerste JO13-2 team dat eindigde achter allemaal JO13-1 teams. Dan doe je het goed. JO13-3 kwam net iets tekort om mee te doen om de prijzen. Maar met een derde plaats mag je ook best tevreden zijn. JO13-4 zat ook in een zware en lastige competitie en moest tegen een aantal JO13-1 teams opboksen. Uiteindelijk toch nog een zevende plaats. JO13-5 heeft de competitie afgesloten met een 4-2 overwinning op Tzummarum. De ploeg deed het goed maar kon net niet aanhaken bij de top. Na de winterstop nieuwe kansen. De ploeg doet echter nog wel mee in de bekercompetitie.

Ook JO11-1 doet nog op twee fronten volledig mee. De ploeg staat met twee punten meer en een wedstrijd minder gespeeld op de eerste plaats in de 1e klasse en overwinterd ook nog eens in de beker. Dat kan nog een mooie tweede seizoenshelft worden.
JO11-2 was dit najaar ‘the best of the rest’. Met achttien punten uit negen wedstrijden een keurige vierde plaats. Ook een vierde plaats voor JO11-3 achter alleen maar JO11-1 teams. JO11-4 verloor de laatste wedstrijd voor de winterstop dik van de kampioen MKV maar kan met een derde plaats terugzien op een uitstekende eerste seizoenshelft. Ook een vierde plaats was er voor JO11-5. Maar liefst achtien punten bij elkaar voetballen in deze zware klasse is top. Een mooie middenmootplaats was er voor JO11-6. Twaalf punten en een zesde plaats. Drie keer een zeven voor JO11-7. Als JO11-7 teams behaalden ze zeven punten uit zeven wedstrijden. JO11-8 was met een vierde plaats op de ranglijst ook zeer tevreden en voor JO11-9 was deze competitie veel te zwaar. Geen punten maar wel elke week honderd procent inzet is ook veel waard en levert zeker weer iets op voor de toekomst.

LSC was in deze klasse een maatje te groot voor alle teams maar op de tweede plaats eindigde Zeerobben JO9-1. Een knappe prestatie.
Het is JO9-2 net niet gelukt om kampioen te worden. In Achlum werd de kampioenswedstrijd van een fysiek sterkere tegenstander met 2-0 verloren. Toch weer heel veel geleerd dit najaar. JO9-3 eindigde op een mooie vierde plaats en ook JO9-4 kwam net tekort voor een kampioenschap. Zij werden tweede achter AVC JO9-1. JO9-5 had een zwaar seizoen in een competitie met veel JO9-1 teams. Ze sprokkelden nog drie punten bij elkaar. JO9-6 eindigde in de middenmoot en JO9-7 had het ook zwaar in een veel te zware competitie en ziet ook uit naar de voorjaarscompetitie.

Waddenrobkes
Natuurlijk is er ook dit jaar weer een landencompetitie bij de Waddenrobkes van Zeerobben. Wat een gouden greep is dit voor de club geweest. De aanwas onder de vier- en vijfjarigen is enorm en het enthousiasme bij de spelers maar zeker ook bij de bondscoaches is groot. De kinderen leren op deze manier op een speelse wijze te voetballen. De doorstroming richting de JO9-teams verloopt ook nog eens een stuk soepeler en is ineens een stuk minder groot. Allemaal goed voor de jeugdafdeling, de levensader van elke club. Door het enthousiasme is de wintercompetitie in de Waddenhal ook weer van start gegaan en gedurende de maanden december en januari wordt er in de zaal door gevoetbald. Begin maart gaan de ploegen weer het veld op. Tijdens de najaarscompetitie werd België kampioen met Tycho Mars, Bhody Soolsma en Wiard Sibma. Winnaar van de penaltybokaal werd Quinthen de Boer.

Meisjes
De meisjesafdeling heeft een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug. MO15-1 en MO13-1 werden kampioen en de overige teams deden het ook zeer goed. Het najaar werd afgesloten met een leuk en gezellig kersttoernooi voor de meisjes van MO13. De eerste editie van het toernooi werd door Franeker gewonnen.

MO19-1 heeft het prima gedaan in de najaarsreeks. Tot en met de laatste wedstrijd deden ze mee om het kampioenschap. Maar GAVC wist de laatste wedstrijd op 17 december nipt met 1-0 te winnen waardoor zij met één punt verschil kampioen werden in deze klasse.

Ook MO17-1 heeft de najaarsreeks al afgesloten en heeft al een start gemaakt met de voorjaarscompetitie. Daarin hebben ze al vier wedstrijden gespeeld en negen punten behaald. Dat biedt perspectief voor de tweede seizoenshelft.

Zeerobben MO15-1 werd op 26 november kampioen maar moest daarvoor wel de uitslag van AVC tegen fc Harlingen afwachten in verband met het doelsaldo. Zelf had de ploeg ’s ochtends al met 12-1 gewonnen van Workum en daar had AVC ’s middags geen antwoord op. Daardoor kon de kampioensschaal op 3 december uitgereikt worden aan speelsters en begeleiding van dit team. Een prachtig resultaat. Op naar het voorjaar.

MO13-1 speelde ook een spannende competitie omdat er twee ploegen aan elkaar gewaagd waren die nagenoeg beiden geen steekjes lieten vallen. Dan moet het in het onderling treffen beslist worden. Op de juiste momenten je beste wedstrijden spelen kan MO13-1 wel. Op 2 december werd in en tegen Franeker met 2-0 gewonnen. Daar werd de basis voor het kampioenschap gelegd dat een dag later in de wedstrijd tegen SJO Dronrijp Foarut werd binnengehaald. Ook hier groot feest op het veld en in de Robbenplaat.

In deze poule liepen er twee teams echt uit. Dat waren Tzum en Franeker. Maar daarna was het Zeerobben MO13-2 dat de lakens uitdeelde en een keurige derde plaats bereikte.

Hiermee zit de eerste seizoenshelft voor de jeugdafdeling erop. Een najaar waarin er weer veel gebeurde. Natuurlijk was er de discussie over het wel of niet voetballen op kunstgrasvelden. Veel verenigingen en ook Zeerobben werden daarmee geconfronteerd. Gelukkig ontvingen de clubs deze week positieve berichten van het RIVM. Maar de eerste seizoenshelft was ook de start van adoptieteams. Voor een aantal jeugdteams was het moeizaam om een geschikte trainer te vinden. Senioren maar ook JO19-teams sloegen de handen ineen en ‘adopteerden’ een aantal teams. Zowel Zeerobben 1, 2 als JO19-1 verzorgen dit seizoen de trainingen van een aantal jeugdteams en dat blijkt enorm aan te slaan bij zowel trainers als spelers. Wekelijks op een goed niveau en fanatiek trainen is alleen maar toe te juichen. En verder waren er tal van activiteiten naast het voetbal georganiseerd. Maar eerst dus winterstop. Even rust en opladen voor de tweede seizoenshelft die eind januari weer van start gaat. De jeugdafdeling wenst u fijne feestdagen toe.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda