Sport

Dylan Drent wint Hotze Schuil Partij

Door Jeroen Pietersma
Na een matige seizoenstart op het 1e klasse niveau, is Dylan Drent sinds vorig weekend succesvol op de hoofdklasse. Na twee overwinningen in de vrije formatie in Holwerd en Berlikum was het zondag raak in Harlingen. Voor de derde keer ging de krans mee naar huis en dat was de eerste keer op het eigen Eendrachtveld op de bekende Hotze Schuil Partij. Het was bovendien erg lang geleden dat een Harlinger dit heeft gepresteerd, want de laatste keer was volgens de Leeuwarder Courant in 1971, toen Gerrit van der Heide in eigen stad won.

De weergoden waren kv Eendracht zondag gunstig gezind, want het was prachtig weer en het veld lag er keurig en feestelijk aangekleed bij. Het muziekkorps uit Tzum speelde ’s middags in de mooie muziektent en de feesttent, de tribune, de snack- en viswagen plus de versiering maakten het plaatje compleet. Het publiek komt tegenwoordig niet meer in grote aantallen naar het kaatsen, maar er viel voor de aanwezigen genoeg te genieten en er heerste een gezellig sfeer op en rond het veld.

De wedstrijd was voor het eerst een d.e.l. wedstrijd en die partijen trekken over het algemeen ook iets minder publiek. Volgend jaar maar weer vrije formatie!

Er stonden tien parturen op de lijst en er waren twee geblesseerden, die zich hadden afgemeld, zodat er bijgeloot moest worden. Door verlies in de eerste omloop kwamen ook Gert-Anne van der Bos en Taeke Triemstra hiervoor in aanmerking. Zij pakten allebei het goede lot en mochten het dus nog een keer proberen. Voor Taeke leverde dit geen prijs op, want hij verloor in de tweede omloop. Gert-Anne van der Bos had meer succes, want hij wist hierdoor nog de derde prijs te winnen.
Dylan Drent versloeg deze beide mannen allebei een keer. Hij won in de eerste omloop met zijn maten Marten Bergsma en Hendrik Kootstra, namelijk van Gert-Anne met de duidelijke cijfers 5-1 en 6-0 en hij won in de tweede omloop van Taeke met 5-3 en 6-2. Via een staand nummer kwam Dylan in de finale.
Hiervoor plaatsten zich ook Peter van Zuiden, Alle Jan Anema en Hans Wassenaar. Zij kwamen via een gemakkelijke overwinning van 5-1 en 6-2 en een staand nummer in de halve finale en daar wonnen ze van Gert-Anne van der Bos, Renze Hiemstra en Steven de Bruin met 5-2 en 6-0.
In de finale startte de latere koning Marten Bergsma slecht met drie buitenslagen en een bovenslag van Hans Wassenaar, de koning van vorig jaar. Daarna kwam Marten beter op dreef en net als in de eerste partijen sloeg hij uitstekend op en hield het perk Anema-Wassenaar goed onder controle. In het perk waren Dylan Drent en Hendrik Kootstra goed op slag en er verdwenen regelmatig ballen op de huizen en in de tuinen achter de boven. Gelukkig zijn de meeste ballen weer teruggevonden door Gerrit bij de Weg, die de hele dag een belangrijke taak had om deze ballen weer te zoeken. In Harlingen hebben we helaas geen hond, zoals in Beetgum, die gek is op het zoeken van kaatsballen.
Dylan Drent en zijn maten liepen de finale vlot door en de winst werd veilig gesteld op 5-2 en 6-0 met een mooie bovenslag van Dylan.
Voorzitter Jan Nieuwenburg kon hierna de waardebonnen van sponsor Oswald van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek uitreiken aan de prijswinnaars. Hij bedankte iedereen die meegeholpen had en ook de scheidsrechter en de masseur. De scheidsrechter had ook nog gezorgd voor een primeur op de Friese kaatsvelden dit jaar, want na overleg met kv Eendracht waren er deze keer zijlijnen gelegd bij de opslag. Dit was om het scheve opslaan beter te kunnen controleren. Er is namelijk discussie tussen de scheidsrechters en het hoofdbestuur. Het scheve opslaan is dit jaar verboden en de scheidsrechters kunnen dit niet goed controleren. Met dit kleine zijlijntje was dit wel goed te controleren. Het verdient aanbeveling om dit bij alle hoofdklasse wedstrijden te doen.

Zaterdag zijn de schooljongens aan de beurt bij kv Eendracht. Dan wordt de Pier Glas Partij gespeeld en het is dit jaar een knkb d.e.l. wedstrijd, met ook weer deelnemers uit eigen stad. Het begint om 10.00 uur en iedereen is natuurlijk welkom om de jongens aan te moedigen.

Zondag wordt er ook gespeeld, maar dan met de zachte bal: de Nr1. Hypotheek partij, waarbij tweetallen tegen het elkaar opnemen. Bij voldoende deelname wordt er apart gespeeld door de dames in hun eigen categorie. Zondag begint het om 11.00 uur.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda