Voetbal

Dames fc Harlingen vijfde op Open Fries Kampioenschap 2015

Door Jeroen Pietersma
FRANEKER - Met een gemengd team, dat was samengesteld uit speelsters uit VR1 en VR2, werd meegedaan aan het Open Fries Kampioenschap zaalvoetbal 2015. Het team bestond uit Ingrid Hoekstra, Deveny van der Kooi, Saskia Helvrich-Kuper, Joyce Polet, Astrid Dijkstra, Carmen Visser, Audrey Hiemstra - Bergsma en Nikki van der Zee. En daarnaast verving Johannes Dijkstra Age Tichelaar als grensrechter.

De rit naar de Trije te Franeker ging letterlijk over hobbels en zo hobbelde een haas onder de auto door. Goed voor een beetje schrik en wat meer adrenaline. Waarschijnlijk speelde de geplette haas parten bij een aantal speelsters van fc Harlingen in de eerste wedstrijd tegen Blauw Wit, of was het de stress? Onder toeziend oog van een aantal (ex-)speelsters/spelers van Harlingen, voorzitter, ouders, pakes, misschien ook beppes, opa’s en oma’s, kinderen van speelsters en de technische staf legden beide teams een matte wedstrijd neer, welke in het voordeel van Blauw Wit werd beslist. De enige die scherp was, was Deveny, maar die had ook de meeste adrenaline in de aderen. Uitslag 0–2.

Duidelijk was te merken dat bakken stress, onwennigheid (nieuwe zaal) en afwezigheid er in de eerste wedstrijd vanaf straalde. Maar het moraal was super en de meiden hadden er echt zin in. Een evaluatie van de eerste wedstrijd volgde en alles zou en moest beter was de boodschap.
GAVC was de volgende ploeg en het bericht kwam binnen dat VIOD (latere winnaar) met maar liefst 17-0 gewonnen had van deze ploeg. Tsja, dan denk je als team “dat moet ons niet overkomen” en er moest tegen GAVC iets te halen zijn. Fc Harlingen ging ook vol in de aanval en hoewel de dames over de flanken veelvuldig het doel opzochten, en met name Joyce in de punt sterk was, bleven de doelpunten uit. Helaas een brilstand, maar het eerste punt in de knip.

Daarna volgde al vrij snel de wedstrijd tegen Heerenveense Boys. De dames oogden sterk, maar gezien het spel in de voorgaande wedstrijd was er zeker hoop. Het kon dus nog beter. Leuke acties van Joyce, Saskia, Audrey en Astrid in deze wedstrijd en goed verdedigend werk van Carmen, Ingrid en sluitpost Deveny zorgden voor actie en reactie. Voor team en toeschouwer was dit een hele mooie wedstrijd, waarin beide ploegen kansen over en weer creëerden. Het kon dus alle kanten uit, maar beide keepers waren (te) sterk en beide teams aan elkaar gewaagd. De grensrechter van de fc Harlingen schrok wel even toen de scheidsrechter hard lopend op hem afliep, maar het ging gelukkig alleen maar om de plaats aan te geven van een overtreding. Opnieuw een brilstand en weer een punt in de knip.

De uitslag tussen VIOD en St. Annaparochie was 1-0 en tegen beide teams moest nog gespeeld worden. Na de wedstrijd tegen Heerenveense Boys moesten onze dames drie wedstrijden wachten. Tsja met de betere ploegen in het verschiet eerst maar even overleg en de te spelen tactiek doornemen (zie foto). De eerste was St. Annaparochie met een aantal atletische dames in het team, welke zeer beweeglijk waren. De 0-1 viel al in de tweede minuut en de dames van fc Harlingen het spel van de tegenstander probeerden te ontregelen, werden door de tegenstanders prachtige combinaties op de mat neergelegd. Er werd met 0-8 verloren, wat tevens een lesje zaalvoetbal inhield. Voor de toeschouwer mooi en attractief voetbal van de kant van St. Annaparochie en de dames van fc Harlingen konden er nog steeds om lachen.
Al vrij snel daarna moest tegen VIOD 2 worden gevoetbald. Op papier de sterkste, want ze hadden alles gewonnen. Tactiek: beperk de schade en het mag geen 0-17 worden! Ook de ploeg van VIOD 2 was sterk aan de bal en wist fc Harlingen het denkbeeldige bos in te sturen. Toch waren er nog enige kansen voor Harlingen, maar net en stapje te veel of net te laat nekte de kans om te scoren. Uiteindelijk werd het dan 0-9.
?Al met al een hele leuke, gezellige en sportieve avond met deze groep dames. Uiteindelijk een vijfde plek en dat had zeker een plek hoger gekund, doordat met name punten zijn verloren in de eerste drie wedstrijden. Ook verrassend dat een ploeg als Blauw Wit tweede wordt ten koste van St. Annaparochie. En voor een volgende keer maar eerder trainingsavonden vastleggen in de zaal.

Stand poule 8 dames vrijdag 9 januari 2015
Plek Team Wedstrijden / Punten
1 VIOD 2 5 – 15
2 Blauw Wit ‘34 5 – 12
3 St. Annaparochie 5 – 9
4 Heerenveense Boys 2 5 – 4
5 fc Harlingen 5 – 2
6 v.v. GAVC 5 – 1

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda