Daadkrachtiger Donitas verslaat VVH heren 1 in Waddenhal

Afgelopen dinsdag stond in de Harlinger Waddenhal een inhaalwedstrijd op het programma voor het eerste herenteam van VVH. Na enkele nederlagen op rij, was de inzet nu om een positief resultaat te behalen. Tegenstander was het tweede team van Studentenvolleybalvereniging Donitas uit Groningen. Na ruim anderhalf uur waren het de bezoekers die de winst veilig stelden.

Binnen de lijnen begonnen naast libero Hedzer Wiersma, Rik Sijtsma, Marnik Agema en Koen Sikkema op de buitenkanten, Meindert Paul Kwast en Stefan de Jong op de midden en Johannes Bult als spelverdeler. Ewout Schat, Ignarts Bakker en Sjoerd Tekstra begonnen op de bank.

Vanaf het begin was het Donitas die het beste van het spel had. Aan Harlinger zijde was het veels te timide en werden vooral in de aanval vele onnodige fouten gemaakt. Het gebrek aan scorend vermogen, maakte dat de rest van het spel van VVH ook zwakker werd. Vanaf de servicelijn konden de mannen, op Rik na, amper druk produceren en ook in de blokkering en rally was VVH niet attent. Zo werden set één en twee dik verloren.

In set drie werden aanpassingen in de opstelling gemaakt door coach Jan Kamminga. Meindert Paul schoof naar de diagonaalpositie, Rik nam de plek van Marnik aan de buitenkant over en Ignarts kwam er op de midpositie in. Na enkele opstartproblemen, bleken deze verschuivingen een zeer positief effect op het team te hebben. Er was meer rust in het serve-pass doordat Meindert Paul een groot stuk veld voor z’n rekening nam, waardoor Johannes vaker de aanvallers vrij kon spelen. Het vertrouwen groeide bij de Skûtsjeboys en met name Rik wist zich in de aanval te onderscheiden, terwijl ook Koen en Stefan beter doorkwamen. VVH had tegen het einde van de set een voorsprong te pakken van vijf punten (22-17) en leek de setwinst voor het grijpen te hebben. Helaas zakte de thuisploeg bij deze stand volledig weg. De pass bleef hangen en de aanvallers maakten fout op fout, waardoor de studenten de achterstand ombogen en met 23-25 de set wonnen.

Het verlies van de wedstrijd moest snel verwerkt worden om nog aanspraak te maken op een puntje en wonderwel bleek al snel in de vierde set dat de heren er weer vol voor gingen. Enthousiast werd er gespeeld en door een groot stuk vechtlust werden de lange rally’s dikwijls gewonnen van de Donitasters. De passing van Meindert Paul en Hedzer was goed verzorgt en in de serve wist VVH voor het eerst in de wedstrijd meer te brengen dan de bezoekers. Met 25-15 ging de set relatief eenvoudig naar VVH. Eindstand van de wedstrijd dus 1-3 voor Donitas.

Zo speelden de Harlingers twee slechte sets en twee goede sets, wat door het jammerlijke verlies van de derde set niet leidde tot een (misschien wel verdiende) vijfsetter. Een compliment moet ook uitgaan naar de Groningse studenten, die ten opzichte van vorige ontmoeting in Groningen duidelijke stappen hebben gezet en over het geheel gezien de sterkere waren. Bij VVH was het goed om te zien dat, in tegenstelling tot de laatste wedstrijden, nu weer vechtlust te zien was en dat bij vlagen ook gewoon een erg goed niveau gehaald werd.

Op 11 maart staat wederom een thuiswedstrijd op het programma. Dan spelen de mannen tegen mede-promovendus CSV uit Zwolle. Dit team staat ook zeer netjes in het linker rijtje, dus het beloofd een zware pot te worden. Om 19.00 uur gaat de wedstrijd van start.