Sport

Copini 60+ kaatsen

Door Jeroen Pietersma
Wat zwemmen en kaatsen met elkaar gemeen hebben: Om de stuwkracht te vergroten tijdens het zwemmen en beter uit te slaan tijdens het kaatsen, blijven de vingers bij elkaar. Met maar liefst vier kaatsers aan kop, is het halverwege de Copini 60+ competitie ongekend spannend. Maandagavond 11 juli 2016, werd er met vier complete parturen in twee perken gekaatst.

Partuur 1 met de kaatsers Douwe Broersma, Jetze Nagel en Henk Bleeker nam het op tegen partuur 2, bestaande uit Johan Zuiderhof, Gerrit Bijdeweg en Albert Dijkstra. Het eerste eerst ging op 6 gelijk naar partuur Zuiderhof doordat Henk Bleeker de bal in plaats van boven, muurvast tussen zijn gespreide vingers van de kaatswant sloeg. Henk had zijn gedachten nog bij het EK voetbal en maakte zich extra breed voorin het perk door zijn vingers te spreiden net als doelman Manuel Neuer. Na vijf minuten oponthoud, werd de partij hervat en werd het vlot eersten gelijk en nam partuur Broersma vervolgens een 2-1 voorsprong. In het volgende eerst zorgde de diep achterin opgeslagen bal van Gerrit Bijdeweg op 6-6 voor 2 eersten gelijk. Jetze Nagel sloeg degelijk op en pakte achterin het perk met zijn uitslag menige kaats. De 3 om 2 eersten voorsprong werd echter weer snel verspeeld door wat opslagfouten van Henk Bleeker die moeite had met de stormachtige wind dwars over het veld. 3-3. Toch pakte partuur Broersma met 4-3 weer een eerst voorsprong. Albert Dijkstra had meerdere keren met zijn opslag succes en zorgde voor 4-4. Omdat Johan Zuiderhof achterin meer zicht kreeg op de ballen en Gerrit Bijdeweg op tijd weg stapte, leverde dit naast enkele bovenslagen ook dikke kaatsen op en pakten een voorsprong van 4-5. Mede door een degelijke en gevarieerde opslag van Douwe Broersma, werd de stand weer gelijk getrokken. 5-5. In het laatste en beslissende eerst werd het zoals zo vaak in deze partij ook weer 6 gelijk. Met een kaats voor de middellijn moest Jetze Nagel opslaan met tegenover hem in het perk Albert Dijkstra en Johan Zuiderhof. Jetze bracht de bal plat voorin op Albert Dijkstra die er niet bij kon en meteen VOOOOR!! schreeuwde. Gelukkig voor Jetze en zijn maten stond Age Tichelaar op de voorlijn, die zich met al zijn jaren PC ervaring niet liet beïnvloeden en resoluut aangaf dat het een zitbal was. Zo eindigde een spannende partij op 5-5 + 6-6 en een kaats met een hilarisch moment van Henk Bleeker in het begin en een dramatisch slot voor Albert Dijkstra. 5-5 + 8-6.

De tweede partij ging tussen de koploper Wiebe Dijkstra, Ysie Brandsma en Geert Voogd tegen Tommie Zuiderhof, Klaas Kloosterman en Jan Kwast. En dat er bij die 60 plussers talent zit bleek deze afgelopen week wel weer want Tommie Zuiderhof won in Heerenveen de Jan v.d. Vlugt partij. Hij werd met afstand de nummer 1 in zijn poule en dat was een topprestatie. Nu kwam Tommie 1 om 2 voor door een bovenslag van Tom zelf en Geert Voogd sloeg een voor. Maar Jan Kwast c.s. waren in een bloedvorm, bij de stand 2 om 2 en 6 geliek gaf Jan Kwast een skroeier, se hard het sien broer nog nooit opslagen, en het was 2 om 3. Het bleef spannend het werd 2 om 4 en vervolgens 3 om 4 dus liepen Wiebe Dijkstra c.s. in. Toch was daar weer die Jan Kwast op 3 om 4 en 4-6 gaf die Kwast weer een bal die was niet te slaan en dat betekende 3 om 5. En de man in topvorm, Tommie Zuiderhof maakte de partij uut deur bekeken ut kaatske te passeren bij de stand 3 om 5 en 0-6.
Met maar liefst vier koplopers in deze Copini 60+ competitie, wud ut nou wel verrotte spannend.

Stand Copini 60+ kaatscompetitie
No. Deelnemers Eersten Voor Tegen
1. Douwe Broersma 32 19
2. Jetze Nagel 32 25
3. Klaas Kloosterman 32 26
4. Jan Kwast 32 27
5. Wiebe Dijkstra 31 30
6. Thom Zuiderhof 27 20
7. Frans Alberda 26 21
8. Henk Bleeker 26 31
9. Albert Dijkstra 25 25
10. Gerard Voogd 24 24
11. Piet Stellingwerf 21 6
12. Johan Zuiderhof 19 22
13. Gerrit Bijdeweg 13 10
14. Wiebe van Dijk 10 9
15. Jan Visser 10 9
16. Ysbrand Brandsma 7 18
17. Rick Vlieger 3 6
18. Hannes Oudendag 0 12

|Doorsturen

Buienradar



Agenda