Sport

Cascomontage/VVH doet zichzelf tekort

Door Jeroen Pietersma
Zaterdag 14 januari was het eindelijk zover. De topper in de tweede divisie A tussen Cascomontage/VVH heren 1 en Sudosa-Desto stond op het programma. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, omdat Sudosa-Desto de eerste plek in de competitie bezette en de Harlingers als promovendus op een tweede plek stonden.

Een tot de nok toe gevulde tribune zag trainer/coach Jan Kamminga de wedstrijd beginnen met de volgende basis: Marnik Agema en Koen Sikkema als buitenaanvallers, Ignarts Bakker en Sjoerd Tekstra als middenaanvallers, Johannes Bult als spelverdeler, Reinier Kwast als diagonaal en Hedzer Wiersma als libero. Op de reservebank namen Rik Sijtsma, Ewout Schat Stefan de Jong en Meindert Paul Kwast plaats. Stefan de Jong had een lichte schouderblessure, Meindert Paul Kwast probeert al enkele maanden terug te komen van een zware knieblessure. En ook Reinier Kwast en Marnik Agema kampten met lichte blessures.

De eerste set begon VVH sterk met een aantal goede aanvallen van Koen Sikkema, Marnik Agema en Reinier Kwast. Dit waren ook de Harlingers die tijdens deze wedstrijd de punten moesten gaan maken. Hierdoor bleven de Harlingers goed in het spoor van Sudosa met een 6-6 als stand. Echter begon vanaf dit moment de motor te haperen. Door aanvalsfouten, mindere passing en het goede spel van de Assenaren liepen zij al snel uit en kwamen de mannen uit Harlingen er niet meer aan te pas. Het was Sudosa-Desto die de eerste set met 16-25 naar zich toehaalde.

De Skûtsjeboys hadden het idee dat er meer in zou zitten en hadden hun zinnen gezet op de drie sets die nog moesten komen. Een sterkere passing en meer nauwkeurigheid in de rallypassing moesten het verschil gaan brengen. Toch startte VVH de tweede set slap en hierdoor liepen de mannen al kort na het eerste fluitsignaal achter de feiten aan. Op de stand 3-8 in het voordeel van de gasten kwam Meindert Paul Kwast op de middenaanval Sjoerd Tekstra vervangen. Mede door zijn inbreng zou het passend vermogen omhoog moeten gaan. Johannes Bult kon door de verbeterde passing als spelverdeler meer variëren en mede hierdoor werd de side-out makkelijk uitgespeeld. Het leek de Harlingers weinig moeite te kosten om telkens de service terug te halen. Mede door de dreiging op het midden van Ignarts Bakker en Meindert Paul Kwast, kregen de buitenaanvallers meer ruimte om te kunnen scoren. Bij een stand van 16-16 was de achterstand weggewerkt. Echter zat er in de service van VVH te weinig druk om door te kunnen drukken. De passing van de Assenaren was superieur en hierdoor had hun spelverdeler maar weinig moeite om zijn aanvallers te vinden. Door twee servereeksen werd ook de tweede set met 22-25 in het voordeel van de Assense formatie beslist.

Als VVH nog iets wilde, dan moest het nu gaan gebeuren. VVH zette de goede lijn van de tweede set door en door harde diagonaalaanvallen van Reinier Kwast en pipeaanvallen van Koen Sikkema was het spel een genot voor het Harlinger publiek. Sudosa moest in deze set toestaan dat de Skutsjeboys de controle hadden. Echter bij een stand van 11-9 in het voordeel van VVH kregen zij een harde klap te verwerken. Reinier Kwast maakte zich klaar voor zijn aanval. Toen hij zijn aanvalspas wilde aanzetten en deze niet af maakte, gaf hij aan dat hij gevoel had dat hij een schop kreeg. Het bleek dat zijn achillespees was afgescheurd. Hij moest voor verder onderzoek vervoerd worden naar de spoedeisende hulp. Na een onderbreking kwam Rik Sijtsma op de plek van Reinier en deed dit zeer verdienstelijk. Door diverse slimme aanvalsballen van Rik zorgde ook hij ervoor dat VVH uitliep naar een 18-16 voorsprong. Toch werd hier door een aantal misverstanden in de passing deze voorsprong weer uit handen gegeven. Aan het eind van deze set werd het erg spannend en stond Harlingen op een 25-24 voorsprong. Door met name te weinig servedruk konden de gasten uit Assen ook deze set met een 25-27 winst afsluiten.

De vierde set probeerde VVH nog naar zich toe te halen als enige troost. Echter bleef de matige servedruk ervoor zorgen dat de Harlingers zich niet los konden maken van de Assenaren. Het rallyspel van de Skûtsjeboys was wél goed verzorgd en bij vlagen spectaculair. Toch werd ook deze set door Sudosa gewonnen met als eindstand 23-25.

Cascomontage/VVH doet zichzelf tekort met deze 0-4 verliespartij en hadden met het oog op het vertoonde spel zeker een punt verdiend. De spelers van de Harlinger formatie hebben op dit moment teveel blessures, waardoor niet het optimale rendement eruit kan worden gehaald. Als VVH volledig fit was geweest, had er misschien meer voor de mannen ingezeten. Het is een enorme aderlating dat Reinier Kwast geblesseerd is geraakt. Met de blessure die hij heeft opgelopen, komt hij zeker dit seizoen niet meer in actie. Hem kennende zal hij er alles aan doen om bij het begin van het volgende seizoen er weer te staan. Trainer/coach Jan Kamminga zal met de vele blessures in zijn team voor de verdere competitie meer gebruik moeten gaan maken van zijn gehele eerste selectie. Hij zal iedereen nodig hebben. Mogelijk dat er spelers uit het tweede herenteam het eerste hier en daar zullen moeten ondersteunen in de verdere verloop van de competitie.

Toch zijn er ook positieve dingen te benoemen. De jonge spelers waar VVH zich aan het begin van dit seizoen mee heeft versterkt worden met elke training en wedstrijd sterker. Er is nog maar weinig verschil met de basisspelers. Ook de manier waarop Rik Sijtsma inviel biedt hoop voor de te spelen wedstrijden. De volgende wedstrijd die op het programma staat, zal in en tegen Sneek worden gespeeld. De aanvang staat gepland om 17.00 uur in de Sneker Sporthal.

Uitslagen wedstrijden VVH
Casco Montage/VVH H1 - Sudosa 0-4
VVH H2 - Leevoc H2 3-1
VVH H3 - DBS H3 0-4
VVH D1 - Leevoc D2 4-0
VVH D2 - VC Joure D2 3-1
SBO D2 - VVH D3 0-4
VVH D4 - Wytgaard D2 0-3
VVH MA1 - DSVS MA1 4-0
VVH MB1 - DSVS MB1 2-1
SVW MB2 - VVH MB2 3-0
VVH MC1 - DSVS XC1 0-3
VVH XC1 - DSVS MC1 1-3

|Doorsturen

Buienradar



Agenda