Voetbal

Boeiende avond met Eddie van Schaick

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Heel veel bezoekers waren er niet bij de presentatie van Eddie van Schaick, Ajax? consultant van de jeugdopleiding. Dat was jammer, vooral voor de mensen die er niet waren. Want Eddie van Schaick bleek een zeer pakkende en boeiende spreker over een interessant onderwerp.

Mede dankzij bemiddeling van Sue Smeding van The English Factory was Eddie naar Zeerobben gelokt om iets te vertellen over de jeugdopleiding bij Ajax. Hoewel Ajax geen Europese topclub (meer) is, staat de jeugdopleiding van de Amsterdammers wereldwijd nog immer zeer hoog aangeschreven. Zodanig zelfs, dat Ajax speciaal een consultant heeft aangesteld die niets anders doet dan (op uitnodiging) de hele wereld in te trekken om voorlichting te geven hoe die opleiding in elkaar steekt. Die consultant is dus Eddie van Schaick en hij is kind aan huis bij heel veel clubs en bonden.

Meestal doet hij z’n presentaties in het Engels en dat is niet alleen geen probleem omdat hij in Amerika woonde, maar ook omdat de voertaal in Amsterdam vanwege alle aanwezige nationaliteiten ook al Engels geworden is. Bij Zeerobben had hij het misschien ook in het Fries kunnen doen, want Eddie is afkomstig uit Tietjerk. Maar goed, de presentatie was uiteraard gewoon in het Nederlands en boeide de aanwezigen van begin tot eind. De toehoorders hingen werkelijk aan zijn lippen. Zonder microfoon, zonder flitsende overheads of zo. Nee, gewoon puur uit het hoofd vertellen over zijn dagelijkse werk. En daarbij interactief inspelen op de vele vragen die tussendoor gesteld werden.

De vorm was dus goed, maar de inhoud niet minder. Het voert te ver om die inhoud hier uitgebreid te beschrijven. De structuur van de opleiding, de scouting, speler-analyses, speler-volgsysteem, specifieke kenmerken van voetballers op verschillende leeftijden; dat waren wel de belangrijkste kapstokken. Opvallend was ook te horen hoe groot de invloed van Johan Cruyff ook nu nog is op de opleiding. Tot in detail schrijft hij voor hoe er gewerkt moet worden.

De avond was voorbij voordat de aanwezigen er erg in hadden. En niemand die vroeg om een pauze. Geen tijd voor en geen behoefte aan. Dat zegt veel over de presentatie.

??Op de vraag hoe dit alles nu naar een amateurclub als Zeerobben vertaald kon worden, was het antwoord: “Kom maar eens een dag bij ons kijken.” Die uitnodiging nam Zeerobben aan, dus binnenkort gaat er een bus vol geïnteresseerden naar Amsterdam. Het moge duidelijk zijn dat de bezoekers van deze avond dan als eerste mogen instappen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda