Voetbal

Bennie Zeilmaker en Klaas Bouma ?vrijwilligers van de maand? fc

Door Jeroen Pietersma
Fc Harlingen waardeert het enorm dat veel mensen op ??n of andere manier vrijwilligerswerk willen doen. Daarom is de onderscheiding ?Vrijwilliger van de Maand? in het leven geroepen door de vereniging. De onderscheiding Vrijwilliger van de Maand is bedoeld voor een vrijwilliger die zich gedurende lange tijd belangeloos voor de club heeft ingezet of nog steeds inzet. De vrijwilliger wordt verrast door een mooi bos bloemen die voorzitter W.J. Kimp hem of haar overhandigs. Deze keer zijn er twee vrijwilligers verkozen, voor de maanden oktober en november, te weten Bennie Zeilmaker en Klaas Bouma. Voor velen misschien totaal onbekend, voor anderen twee herkenbare mannen en weer anderen weten niet beter dan dat zij altijd ?op de club? zijn. Maar wie zijn deze twee mannen?

We beginnen met Bennie Zeilmaker. Bennie is een geboren en getogen Harlinger. Hij komt uit een gezin met 12 kinderen waarin hijzelf de jongste is en kwam op 27 september 1966 ter wereld. In totaal heeft hij 8 broers en 3 zussen. Helaas zijn Bennie zijn ouders in de afgelopen jaren overleden maar zijn ouders hebben een groot verleden bij VV Harlingen. Zijn vader heeft jaren kaartjes verkocht bij de tribune en zijn moeder heeft jaren in de kantine gestaan met mevrouw Van Andel en Tante Nel. Bennie is zelf ongehuwd maar woont al zeker meer dan 25 jaar samen met dezelfde partner. Als kleine jongen heeft Bennie in Harlingen de LEAO gedaan. Hierna heeft hij in Leeuwarden de MEAO gedaan en heeft toen de NimaA (marketing management HEAO) behaald. Al zijn vakdiploma’s in het verzekeringsvak heeft Bennie gehaald en hij is zelfs erkend hypotheekadviseur. Al meer dan 25 jaar is Bennie werkzaam in de financiële dienstverlening. Na eerst 10 jaar in loondienst bij de ING te hebben gewerkt is hij nu zelfstandig ondernemer. Hij heeft een verzekerings/hypotheek-kantoor in Harlingen. Maar naast dit kantoor runt hij ook het visrestaurant Waddenvis aan de Grote Bredeplaats. Alsof dat niet genoeg is, is hij sinds kort ook een makelaardij gestart in Harlingen en Sneek. Samen met een oud-collega uit Sneek (Van Daken Makelaardij) zitten ze in het gebouw van de voormalige Friesland Bank.

Voetbalverleden en vrijwilliger
Uiteraard is Bennie zijn hobby voetbal maar daarnaast mag hij ook graag kaatsen en hij doet dit ook best wel veel. Tennis is ook een hobby alleen doet hij dit te weinig vind hij zelf. Waar hij zelf de laatste jaren te weinig aan toe komt maar ook heel graag doet is vissen. Ook gaat hij elk jaar op wintersport naar Oostenrijk. Vanaf zijn 7e jaar heeft Bennie bij VV Harlingen gespeeld, in alle standaard elftallen. Vanaf 1992 is hij overgestapt naar de RKVV Robur daar heeft hij tot zijn 35e in het 1e gespeeld. Daarna beleefde hij nog jaren veel plezier in zowel de lagere elftallen als in het zaalvoetbal bij Exstador en uiteraard de horeca competitie.

Maar wegens de werkzaamheden binnen de vereniging heeft Bennie dit jaar nog geen tijd gehad om zelf te voetballen. Bij RKVV Robur is hij ooit begonnen als trainer van de Dames 1, waarna hij 3 jaar hoofd jeugdtrainer is geweest. Maar ook buiten Harlingen is Bennie actief geweest. Hij 7 jaar trainer geweest bij de eerste elftallen van Tzum, Oudega en Blauwhuis. Maar zoals het wel vaker voorkomt is hij gestopt omdat hij het te druk had om 2 avonden per week vrij te maken.
Tegenwoordig is Bennie samen met Klaas Bouma trainer van het 2e van fc Harlingen, met als leider hun vriend Jelle Talhout. Ze zijn echt een superleuk team en ze vullen elkaar perfect aan. Momenteel zijn Bennie en Klaas ook trainer van het 1e elftal. Dit omdat de hoofdtrainer Jaap de Jong al enige tijd door ziekte geveld is. Gelukkig gaat het met Jaap elke dag iets beter, zodat we hopen dat hij er na de winterstop weer is. Maar nu moeten Klaas en Bennie het dus samen doen. Door de geweldige hulp van leider Jelle Talhout, die veel werk uit handen neemt, is het tot nu toe goed te combineren.

Klaas Bouma is eveneens een geboren en getogen Harlinger. Op 18 juli 1973 zag hij het levenslicht en ook Klaas is de jongste van het gezin, met boven hem nog 2 broers en 1 zus. Klaas woont samen met Ingrid Hoekstra en zij hebben samen 2 prachtige kinderen. Youri Bouma van 12 jaar en Berit Bouma van 9 jaar. Zowel Klaas, zijn vrouw als zijn 2 kinderen zijn actief in het voetballen bij Harlingen. Klaas is inmiddels al 26 jaar trainer en vanaf de F-jes tot aan het 1ste elftal is hij actief als trainer. Als jonge jongen is hij begonnen binnen de club van VV Harlingen en inmiddels is hij ook bij fc Harlingen actief als trainer. Van het 2de en tijdelijk traint hij het 1ste er ook bij. Maar daar blijft het niet bij. Binnen het jeugdbestuur en de Technische Commissie laat hij ook van zich horen. Vorige week was de laatste trainingsdag van de 3e editie van de Voetbalacademie Harlingen en ook daar was Klaas op de velden te zien als trainer. Alsof het nog niet genoeg is weet hij ook nog af en toe tijd vrij te maken om een jeugdwedstrijd te vlaggen of te fluiten. Heeft hij dan nog tijd voor andere hobby’s? “Nee, mijn vrije tijd gaat grotendeels op aan fc Harlingen. Ik ben sinds 4 jaar werkzaam in Grou bij Van Vuuren Deuren als werkvoorbereider op het bedrijfsbureau. Daarvoor heb ik eerst 10 jaar bij Huhtamaki in Franeker gewerkt als werktuigbouwkundig tekenaar. Voor ik bij Van Vuuren terecht kwam heb ik ook nog 2 jaar bij Nieuwhof gewerkt. Dit is een ingenieursbureau. Dankzij de opleidingen aan de LTS, MTS en de HTS ben ik met dit werk in aanraking gekomen.”

Voetbalverleden
Als jongetje van 8 jaar begon Klaas te voetballen bij de toenmalige voetbalvereniging Harlingen. Daar heeft hij zijn hele jeugd doorlopen. Uiteindelijk ging hij op de leeftijd van 21 jaar in de A-selectie voetballen. Hij besloot om de overstap te maken naar RKVV Robur en voetbalde daar 3 jaar. Uiteindelijk ging hij toch weer terug naar VV Harlingen en na 1 jaar besloot hij naar SC Franeker te gaan. Door een blessure geveld kwam hij helaas niet verder dan 8 wedstrijden voor het 1ste en heeft hij uiteindelijk door deze blessure 2 jaar niet kunnen voetballen. Gelukkig kon hij het voetballen daarna wel weer oppakken en heeft hij, na 2 kampioenschappen, op zijn 36e bij VV Harlingen afscheid genomen. Na zijn afscheid heeft Klaas nog veel plezier beleefd als zowel speler als trainer in het 2e en dan nu in het 6de van fc Harlingen. Daarnaast is Klaas net als Bennie ongeveer 12 jaar actief geweest in de zaal voor Exstador maar ook bij diverse andere teams is Klaas nog steeds actief in de plaatselijke zaalcompetitie.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda