Benauwde, maar verdiende zege

De grote schare supporters uit Harlingen had zich al neergelegd bij de puntendeling. In de tweede helft wist Zeerobben niet de hechte muur van acht blauwhemden te slechten tijdens een furieus offensief. De omsingeling verflauwde in het slot van de wedstrijd en de hoop op drie punten leek vervlogen. Tot de 89e minuut een oprisping van Abdul Boundati door Marc Reussing licht werd getoucheerd, voldoende om Peter van Dalfsen kansloos te passeren.

De angst om in Nijland op achterstand te komen werd in de tiende minuut werkelijkheid. Een onschuldig lijkende voorzet van Nico Pieter Bonnema mocht voor de klasse keeper, die Jacob de Vries is, geen probleem opleveren. Hij rekende buiten de reus van Nijland Wieger Boonstra. Deze maakte hem het zo moeilijk, dat hij de bal los liet en pardoes kwam de bal voor de voeten van Sjoerd Tjalsma en die wist er wel raad mee, 1-0. Zeerobben liet er geen gras over groeien en trok energiek ten aanval. Higor da Silva had de pech, dat zijn inzet buiten het bereik van de doelman Peter van Dalfsen op de paal zag belanden. Ook de thuisclub deed nog van zich spreken. Bonnema verscheen voor De Vries, het geblokte schot werd door Jordy Torenbeek uit het doel gewerkt. De druk van de bezoekers nam toe in de race naar de gelijkmaker. Die kwam er dan ook. In de 25e minuut reageerde Dylan Drent alert, nadat Kristian Feenstra zijn hard ingeschoten vrije trap door Van Dalfsen gepareerd zag. De rebound wist Drent binnen te schieten, 1-1 met nog ruim een uur te spelen. Indachtig de speelwijze van de gastheren zou dat nog niet zo’n gemakkelijk opgave worden, zeker met de lastig te bespelen spitsen Nico Bonnema en Wieger Boonstra. In combinatie met Abdul Boundati kwam Dylan Drent vrij voor de keeper, de bal scheerde aan de verkeerde kant van de paal achter.

Kort na rust leek het doelpunt uit een corner toch te vallen. Frank ten Hoeve teisterde de vuisten van Peter van Dalfsen, de rebound was voor Pieter Westra. Hij kon de kans niet om te zetten in een doelpunt. Bij één van de weinige uitvallen kreeg Bonnema nog een grote kans, maar deze keer liet Jacob de Vries zien waarom hij zo gewaardeerd wordt. Tot tien minuten voor het einde probeerde het hardwerkend team van trainer Postma een bres te slaan in het opgetrokken bastion. De passing op het middenveld liet te wensen over, oorzaak hobbelig veld en een woud van benen, daarom kwamen de aanvallers niet in de buurt van het doel, Marijn Helfferich was met een individuele actie nog het dichtst bij een treffer. Van afstand probeerden Dylan Drent, Frank ten Hoeve en Kristian Feenstra de verdiende voorsprong te realiseren. Lat en paal waren voor de doelman een metgezel en dus bleef de 1-1 tot vlak voor tijd op het scorebord staan. Wat niet lukte uit de voorzetten over links en rechts, lukte Abdul Boundati in nauwe samenwerking met Marc Reussing wel. Abdul draaide rand strafschopgebied naar binnen en de kromme bal van zijn voeten werd nog enigszins van richting veranderd door Marc, de keeper daardoor kansloos latend. Met nog een paar minuten blessuretijd te spelen liet de defensie geen steken meer vallen en toen de goed leidende scheidsrechter Meints voor het laatst floot, werden de drie punten met gejuich begroet door de weer talrijk meegereisde Harlingers.

Opnieuw moest Nijland in de slotminuten de overwinning prijsgeven. Zeerobben bewaarde de rust probeerde voetballend en combinerend de stugge verdediging te omspelen. Dat de zege uiteindelijk in de voorlaatste minuut tot stand kwam, was een verdienste van het team, dat met tomeloze inzet het geluk afdwong. Ook de uitslagen elders in de provincie stemden tot tevredenheid. Zeerobben neemt de tweede plek op de ranglijst over van het van slag zijnde Veenwouden en staat op twee punten van de koploper Hardegarijp, dat knap won in en tegen Joure. Het belooft nog spannend te worden in de tweede klasse I.

Zeerobben: Jacob de Vries, Allard Sym Sprenger, Jordy Torenbeek, Pieter Westra, Marc Reussing, Dylan Drent, Frank ten Hoeve, Kristian Feenstra, Higor da Silva (70 min. Albert Beuker), Abdul Boundati, Marijn Helfferich