Belangrijke overwinning Zeerobben op Be Quick Dokkum

Op een nog licht mistig Oostersportpark ontving Zeerobben op zaterdag 18 februari Be Quick (BQD) uit Dokkum. Waar BQD na de wintertop al drie ruime overwinningen had behaald, had Zeerobben slechts een schamele 0-0 tegen Grootegast staan en daarna twee afgelaste wedstrijden tegen Tonego en De Walde. Met evenveel verliespunten als BQD maar twee wedstrijden minder gespeeld en in Veenwouden de andere topper in de 2e klasse I tussen Veenwouden en Hardegarijp, restte zowel Zeerobben als BQD vanmiddag niets anders dan voor de volle drie punten te spelen.

Voor keeper Jacob de Vries stonden vanmiddag Pim Bleichrodt, Jordy Torenbeek, Pieter Westra en Marc Reussing in de verdediging. Op het middenveld was door de schorsingen van Albert Beuker en Kristian Feenstra een basisplaats vrijgekomen voor Abdul Boundati en René Cnossen naast de op links staande Allard Sym Sprenger. Voorin van links naar rechts Higor Da Silva, Marijn Helfferich en Dylan Drent. Op de bank zaten naast reservekeeper Theo Nota de wissels Jeffrey Draaisma, Frank Ten Hoeve en Steven Beuker.

Het was voor beide ploegen in het begin van de wedstrijd duidelijk even aftasten en het was BQD die meer balbezit had, maar directe mogelijkheden leverde dit niet op. In de dertiende minuut was het dan Dylan Drent die door Pieter Westra niet voor het laatst deze wedstrijd de diepte ingestuurd werd. Dylan zocht niet de achterlijn maar zette de bal direct strak, hard en laag voor op de vanaf links inkomende Higor Da Silva. Higor besloot om eerst nog even zijn directe tegenstander en de keeper op het verkeerde been te zetten, alvorens hij de 1-0 voor Zeerobben aantekende. Dit was gelijk ook een voorbeeld van het concept waar Zeerobben de hele wedstrijd gevaarlijk mee bleek te zijn: snelle aanvallen via de buitenspelers Higor Da Silva en Dylan Drent. Het enige wapenfeit dat BQD daar in de eerste helft tegenover kon zetten, was een gevaarlijk afstandsschot van Tjalling de Boer, welke door de solide keepende Jacob de Vries vakkundig uit de bovenhoek geplukt werd. In de 22e minuut werd het dan 2-0, deze keer een aanval over de linkervleugel. Allard Sym stuurde Higor de diepte in en liep zelf door het 16-meter gebied in en tikte de voorzet van Higor, nadat Marijn bij de eerste paal probeerde om de bal achter het standbeen binnen te werken, simpel binnen. Het waren Marijn en Abdul die zich afwisselend in lieten zakken om de hardwerkende René te ondersteunen en vanaf daar de aanvallen op te zetten. Zeerobben verzuimde in de slotfase van de eerste helft afstand te nemen van BQD.

De tweede helft was nog geen minuut oud of Dylan werd op rechts de diepte ingestuurd, maar Dylan was deze middag beter in het geven van assists dan in afronden en deze kans werd dus gemist. Een paar minuten later werd Dylan wederom de diepte ingestuurd door Marijn en nu gaf Dylan identiek aan de 1-0 een strakke, harde en lage voorzet en deze keer was het Abdul die de 3-0 in het dak van het doel joeg. Dan lijkt de wedstrijd gespeeld maar komt BQD middels een doelpunt van Wiebe Aardema in de 62e minuut toch onverwacht op 3-1. Vijf minuten later kon Abdul de wedstrijd alsnog in het slot gooien toen hij alleen op keeper Eelke Kooistra afkwam, maar zijn stift/lob verdween net naast de goal. In de 74e minuut werd de spanning weer volledig terug in de wedstrijd gebracht toen Marten Hoeksma alle tijd kreeg van de verdediging van Zeerobben, die overigens voor het grootste gedeelte van de wedstrijd de gevaarlijke maar grillige buitenspelers van BQD volledig in de tang hadden, om de bal met rechts in de verre hoek te plaatsen: 3-2. Zeerobben trainer Arjen Postma wisselde achtereenvolgens Jeffrey Draaisma voor Abdul Boundati, Steven Beuker voor René Cnossen en Frank Ten Hoeve voor Dylan Drent om zo met deze verse krachten de overwinning toch binnen te slepen. Het verwachtte slotoffensief van BQD kenmerkte zich vooral door corners, vrije trappen en lange ballen van achteruit die de zestien ingepompt werden, hopende dat de bal een keertje goed valt. Dat leverde kort voor tijd nog een scrimmage situatie op met keeper Jacob de Vries als winnaar.

Tegen de klok van vijf uur was de mist volledig opgetrokken en stond er een meer dan terechte 3-2 overwinning voor Zeerobben op het scorebord.
Door het verlies van Veenwouden worden de verschillen in de top weer wat kleiner, maar dat verlies zal pas waarde krijgen wanneer Zeerobben in de komende twee weken de twee lastige uitwedstrijden tegen Tonego en De Walde in winst omzet en Veenwouden in de komende twee weken nog meer punten gaat verspelen in eveneens lastige uitwedstrijden tegen De Walde en Joure. Allemaal mooie beschouwingen, maar Zeerobben zal van eigen krachten uit moeten gaan en het sterke spel van deze zaterdag een vervolg willen geven volgende week uit tegen Tonego.