Bal niet in maar door de touwen

HARLINGEN - De start van de fc Harlingen op de Vierkantsdijk was niet direct vlekkeloos te noemen. De ellende begon al toen bleek dat het gras te hoog was. De oppergrasman was er niet, hij was op een welverdiende vakantie. De mensen die het moesten overnemen konden de hoogte van de machine niet goed instellen, en er waren nog meer haken en ogen. En in de 49e minuut - Harlingen stond toen 0-1 achter - joeg Robbin Regtop de bal niet in de touwen maar er doorheen?

Iedereen zag het maar de veel te veel fluitende scheids A. Schram uit Leeuwarden niet. Hij gaf vreemd genoeg een corner aan Harlingen en dat kon al helemaal niet.

Wat de wedstrijd betreft was fc Harlingen veel sterker en de Harlingers kregen erg veel kansen. In de elfde minuut was er al een tikje breed op Ralf van Hurck en die joeg de bal hoog over richting ut spoor. Gelukkig zat rooie Sjonnie in die trein en die ving de bal op. Er kwamen meerdere kansen, die werden niet alleen gemist maar ook de keeper pakte een hoop ballen. Twee keer op een inzet van Justin Attema en Justin knalde ook nog een bal ver over.

Maar hij was niet de enige die de bal er niet in kreeg, en de mannen gaven min of meer de schuld aan het te hoge gras, en dat kwam zeker het spel van fc Harlingen niet ten goede. Passjes over de grond smoorden onderweg en het vertraagde het spel. Maar ook Bart Boersma van Warga kwam alleen op keeper Wagenaar af, hij lepelde de bal naast. Vlak voor het rustsignaal gaf scheids Schram een wel zeer dubieuze vrije trap op het randje van het strafschopgebied aan Warga. En dat buitenkansje wist K. Wielinga keurig te benutten; 0-1.

Die stand bleef tot de rust, na een redelijke eerste helft, waarin fc Harlingen de kansen niet benutte. Trainer de Jong zag deze wedstrijd als een oefenwedstrijd. Daarom begon hij de eerste helft niet op z’n sterkst en kon hij in de rust drie wissels toepassen. Sander Zeilmaker, Rick Siemonsma en Justin Attema gingen er uit en Kevin Jaarsma, Matheusz IJpe en Niels Outhuyse kwamen er in.

En na vier minuten gebeurde het dus dat de bal door het net ging. De scheids was zo de weg kwijt dat hij de wedstrijd volkomen onnodig voor enkele minuten stillegde omdat de trainer vroeg of de verzorger het gat even dicht kon maken met wat tape.

Harlingen werd nog sterker in de tweede helft en kreeg nog meer kansen. Een solo van Barry Hamstra werd te zacht ingeschoten, een inzet van Robbin Regtop stuitte op de keeper, een kopbal van Kevin Jaarsma vloog in het zijnet. Gelukkig nam Lee-Roy Purvis een goeie pass van Stefan Adema goed aan op de borst en schoot in een keer raak, 1-1, een mooie goal.

Fc Harlingen had zeker verdiend te winnen maar ze waren in het afronden niet echt op dreef. Maar goed, we hebben een punt en moeten komende donderdag naar Franeker. Daar begint het om 18.45 uur en fc Harlingen gaat er dan weer voor honderd procent tegenaan. Want het zou toch leuk zijn als we een ronde verder in de beker komen. Na afloop was het overigens nog lang hartstikke gezellig in de kantine, die waarschijnlijk de Stal gaat heten, maar daar moet nog over gestemd worden.