Sport

31ste Elfsteden Roeimarathon

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN/HARLINGEN ? Het oudste en het jongste lid van Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille schieten vrijdag 6 mei 81 roeiteams weg uit de Prinsentuin. Onder de deelnemers bevinden zich Duitse en Belgische deelnemers. Ook verschijnt dit jaar een groot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange roeimarathon. Uiteraard doet men ook Harlingen aan.

De favoriete ploegen doen een serieuze poging om het record van krap onder de 17 uur te verbeteren. Daarvoor moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen. Bovendien hangt het slagen van de poging af van de weersomstandigheden. De teams starten in een wedstrijd- en een prestatieveld. De snelste teams van vorig jaar starten als eerste. 

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in bij doorkomst in Dokkum. Vanaf dan wordt er in het donker geroeid naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang komen de koplopers aan bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle).
De eerste roeiers verwacht men zaterdag omstreeks half elf in Harlingen. het peloton komt door tussen 13.00 en 15.00 uur en de laatste roeier zal rond vier uur voorbijkomen. Meer informatie: www.elfstedenroeimarathon.nl.

Elfstedenbattle voor KiKa
Een sportieve battle voor KiKa, door 12 roeiers versus twee wielrenners langs de elf Friese steden. Wie is het snelst? Ylona van der Stel, één van de fietsers, traint voor de Giro di KiKa, een fietstocht van zes dagen door de Italiaanse Dolomieten. Haar zusje kreeg op haar zevende een hersentumor en overleefde dit gelukkig, maar kampt tot op de dag van vandaag met de gevolgen van de ziekteperiode. Het team Row4kika heeft haar uitgedaagd de Elfsteden Roeimarathon als snelste te ronden en daarmee geld op halen voor KiKa. Wie deze sportievelingen financieel wil steunen kan doneren via NL96RABO0122783255. Meer lezen over dit bijzondere initiatief? Kijk dan op: http://elfstedenbattle.tumblr.com/.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda