Nieuws

Terschelling wil nu wel eens daden zien van Veste


TERSCHELLING - De gemeente Terschelling wil dat woningcorporatie de Veste uit Ommen haar afspraken en toezeggingen nakomt en met spoed begint aan de bouw van de campus voor studenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz. In een overkomst uit 2011 legde de Veste vast, ?op een nader te bepalen locatie een nieuwe campus voor het Maritiem Instituut te gaan bouwen?. Het 25 miljoen euro kostende gebouw met 200 onzelfstandige eenheden, zou volgens de planning in de zomer van 2015 gereed zijn, maar er is nog geen schep in de grond gezet. De huidige campus is te klein en voldoet niet meer aan de eisen. Zonder goede huisvesting is de Terschellinger zeevaartschool gedoemd van het eiland te verdwijnen. Door Jan Heuff

“Alles was al in kannen en kruiken, maar de Veste stelt de start keer op keer uit”, reageert wethouder Teun de Jong zwaar teleurgesteld op een recente brief van Veste-directeur Jeanine Gerardts. Daarin zegt ze dat de Veste problemen heeft met de financiering, omdat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) nog geen groen licht heeft gegeven. Ook zegt de corporatie te vrezen dat het gebouw onverhuurbaar wordt indien het Maritiem Instituut zich van het eiland zou terugtrekken.

 “Na intensief overleg over het project tussen de Veste, de gemeente en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), waarvan het Maritiem Instituut onderdeel is, zijn in 2012 alle voorbereidingen gestart”, blikt De Jong terug op het proces. “Er is locatieonderzoek gedaan, er ligt inmiddels een goedgekeurd bestemmings- en beeldkwaliteitsplan en er is met succes een bezwaarprocedure bij de Raad van State doorlopen. Bovendien hebben wij voor een miljoen euro grond aangekocht van Staatsbosbeheer waarvan de benodigde hectare voor de campus bouwrijp, en beneden kostprijs aan de Veste wordt geleverd. Zelfs de aanbesteding voor de kap van bomen is rond, alles door ons betaald.” Ook de Veste was al druk met voorbereidingen bezig en alle correspondentie en voortgangsrapportages wijzen in die richting. Aannemers waren benaderd en er staan informatie en een impressie van het gebouw op de website.

Vrijdag j.l. heeft de gemeente Terschelling de Veste in een brief op poten aan alle gedane toezeggingen herinnerd en tot spoed gemaand. De Jong: “Ons is bij de eerste contacten door toenmalig directeur Jan Sinke duidelijk gemaakt dat de risico’s door de corporatie gedragen kunnen en zullen worden; enig voorbehoud is nooit gemaakt. Nu wordt ons om financiële garanties gevraagd; dat komt als een donderslag bij heldere hemel. We kunnen dat als gemeente helemaal niet. Bovendien dreigen we grote risico’s te lopen met onze grondaankoop.” Gelijktijdig met de campus zou de Veste ook twintig sociale huurwoningen bouwen. “Ook dit plan komt nu op losse schroeven te staan. Als Sinke nog directeur was geweest, was de bouw allang gestart. Technisch directeur Wouter Huuskes van de Veste zei onlangs bij de Raad van State daar ook van overtuigd te zijn.” 

De Jong benadrukt dat de NHL de komende jaren zeven miljoen euro in het Maritiem Instituut wil investeren en dat de school garandeert dat, mits er goede huisvestiging is, het zeevaartonderwijs de komende decennia op het eiland blijft. Voor leegstand is hij niet bang. “Via een bestemmingsplanwijziging kan de dan zittende gemeenteraad er een zinvolle invulling aan gegeven”, pareert Teun de Jong dit opgeworpen bezwaar. “Het gebouw zou zich ook goed lenen voor vestiging van tijdelijk personeel.”

Directeur-bestuurder Janine Gerardts, die sinds 1 oktober bij de Veste aan het roer staat, kondigt ook aan dat, mocht de garantie afkomen, er een veel kleinere campus gebouwd zal worden dan was afgesproken. Ze spreekt nu over een gebouw van drie verdiepingen hoog in plaats van vijf, met honderd eenheden voor elk twee studenten.

Gerardts onderschrijft in haar brief aan het gemeentebestuur wel het economisch belang van de zeevaartschool voor Terschelling, en de gebrekkige kwaliteit van de huidige studentenhuisvesting. Ze erkent ook dat de bouw van een campus onder de noemer volkshuisvesting valt. “Door bestuurswisselingen en veranderingen in de directe omgeving van de corporatiesector heeft de campus-ontwikkeling het laatste jaar minder schoonheid gekend dan alle partijen graag hadden gewild”, zegt ze. Gerardts roept de gemeente en de NHL op om vanuit partnership het project weer vlot te trekken. De gemeente heeft inmiddels in Den Haag de vraag neergelegd of het WSW sinds de perikelen in corpora-tieland wellicht andere criteria hanteert.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda