Nieuws

Terschelling en de luchtmacht

Door Jeroen Pietersma
Wie tussen 1956 en 1995 op doordeweekse dagen per veerboot van Harlingen naar Terschelling reisde, liep grote kans om, vlak voor aankomst in de haven van West-Terschelling, te worden verrast door laag over de boot vliegende straaljagers. Ervaren Terschelling-gangers wisten dan wel wat er aan de hand was. De luchtmacht was weer aan het oefenen op de uiterste westpunt van het eiland: de uitgestrekte Noordvaarder-strandvlakte.

Bijna veertig jaar lang was Terschelling bekend terrein voor de NAVO-vliegers, maar toen de Koude Oorlog in 1989 definitief aan zijn einde kwam, was het lot van de Jackpot-range, zoals het schietterrein op de Noordvaarder in luchtmachttaal heette, bezegeld. Op woensdag 28 juni 1995 vlogen er voor de allerlaatste keer straaljagers boven ‘Jackpot’ en werd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Terschelling afgesloten.

Over vrijwel alle facetten uit de geschiedenis van Terschelling zijn in de loop der jaren boeken verschenen, maar over de belangrijke rol die de luchtmacht decennialang op dit Waddeneiland heeft gespeeld, is tot nu toe nog vrijwel niets gepubliceerd. Door het uitgeven van het boekwerkje ‘Terschelling en de Luchtmacht’ wil luchtvaartjournalist Gerrit Boxem deze leemte opvullen. Met behulp van foto’s en sfeerverhalen wordt in ‘Terschelling en de Luchtmacht’ een beeld geschetst van de jarenlange nauwe relatie tussen Terschelling en de luchtmacht.

‘Terschelling en de Luchtmacht’ is geschreven door Gerrit Boxem en uitgegeven door Flevodruk in Harlingen. De softback is op formaat 24x17 cm, telt 41 pagina’s en is voorzien van 26 kleurenfoto’s. Het is voor 12,50 euro verkrijgbaar in de boekwinkel.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda