Nieuws

Onthullingen door?misdaadauteur Vuyk tijdens KEIK-lezing

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Aanstaande vrijdagmiddag houdt de Harlinger misdaadjournalist/auteur Simon Vuyk een KEIK-lezing in de Grote Kerk, van 16.00 tot 17.00 uur. Dan zal ook worden onthuld welk schilderij schuilgaat onder het laken dat daar de hele week over een schildersezel hangt. Het is gemaakt door zijn vrouw, de kunstenares Mirjam Vuyk. Zij exposeert tijdens KEIK ook het drieluik ?Dad?,?op een andere plek in de kerk.?Vrijdag zal duidelijk worden dat de lezing en het mysterieuze doek verband met elkaar houden, maar hoe dat precies zit blijft vooralsnog een raadsel.

Op uitnodiging van het KEIK-bestuur gaat Simon Vuyk tijdens de lezing dieper in op het andere 19e eeuwse misdrijf dat in zijn boek ‘De Blikken Dominee’ wordt beschreven. Alle aandacht gaat altijd uit naar de Hervormde dominee Johan Barger die in 1894 in zijn pastorie aan de Noorderhaven zijn geheime minnares Cato Mirande om het leven bracht, maar 35 jaar eerder werd er in Harlingen ook al een ‘historische’ moord gepleegd. De beruchte crimineel Ype Baukes de Graaf stak in 1859 zijn geliefde Aafke Monsma dood, vlakbij de Spekmarktbrug die toen nog over het water van de Schritsen lag. Hij kon het niet verkroppen dat ze hun liefdesrelatie had beëindigd. Ook met deze zaak schreef de stad Harlingen nationale misdaadgeschiedenis, omdat Ype de doodstraf kreeg en als laatste Fries daadwerkelijk werd opgehangen - als twee-na-laatste in Nederland. De executie werd tegenover het gerechtshof in Leeuwarden voltrokken. Tien jaar later werd de doodstraf in Nederland afgeschaft.

Omdat de aandacht in dit soort zaken altijd uit gaat naar de dader (ook in ‘De Blikken Dominee’ is dat het geval) gaat Vuyk tijdens deze lezing nu eens dieper in op het 28-jarige slachtoffer Aafke Monsma: een arme, ongeschoolde moeder uit de onderklasse van de maatschappij. De misdaadjournalist zegt dat daar een bijzondere reden voor is. Hij is bezig met een (landelijk) project waarin misdaad en kunst op een hele speciale manier samen kunnen komen en dat gaat in Harlingen plaatsvinden. Wat er precies te gebeuren staat gaat hij vrijdag bekendmaken. Het geheimzinnige schilderij van zijn vrouw maakt er in ieder geval onderdeel van uit.

Simon Vuyk: “Dit nieuwe project ligt in het verlengde van De Boei van Harlingen die ik begin januari kreeg uitgereikt omdat ik volgens het gemeentebestuur met mijn boek ‘De Blikken Dominee’ onze stad in 2011 op een positieve manier landelijk op de kaart heb gezet. De prijs was niet alleen een mooie bekroning maar ook een aansporing om méér voor Harlingen te gaan betekenen. Ik vind dat onze geweldige historie - landelijk - veel te weinig aandacht krijgt. Feitelijk is onze stad een openluchtmuseum van nationale betekenis, op een uur rijden van Amsterdam en bovendien voor iedereen gratis toegankelijk. Er zijn nog veel te veel Nederlanders die daar geen idee van hebben en daar hopen Mirjam en ik met dit nieuwe initiatief een extra impuls aan te geven.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda