Nieuws

?Meer bravoure voor werkgelegenheid?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De gemeente Harlingen mag niet mopperen. Zij kon vorig jaar ruim een half miljoen toevoegen aan de algemene investeringsreserve. Daardoor drukte een waslijst van nog uit te voeren werken van ruim 1,1 miljoen euro niet al te zwaar op de gemeentefinanci?n, en bedroeg het nadelig saldo ?slechts? zes ton. Zo blijkt uit de Jaarrekening 2012, en de gemeenteraad was redelijk positief, met hier en daar een kritische noot.

Harlinger Belang gaf het college van B en W een compliment vanwege de verbeterde dienstverlening. Maar gaf ook aan dat de gemeente er nog niet is. Zo kreeg iemand die de gemeente aanschreef na vier dagen netjes een ontvangstbevestiging. Maar. Daarna zweeg de gemeente in alle talen. Verder loopt de gemeente achter wat betreft onderhoud van de omgeving. Op initiatief van Harlinger Belang is daar vorig jaar drie ton voor vrijgemaakt. “En aan het eind van het jaar was er nog twee ton over”, aldus Jan Jellema van Harlinger Belang afgelopen donderdag in de raadzaal. “Ik denk dat ondernemers blij zijn als ze wat in Harlingen kunnen doen.”

Hein Kuiken (PvdA) zag “te weinig ambitie” wat betreft werkgelegenheid. “Er zijn geen grote lappen grond verkocht. Op voorhand is de scheepsrecyclingwerf afgewezen. Ik verwacht voor het lopende jaar wat meer bravoure.” Jan Jellema wees het college verder op de hoge ‘debiteurenposities’ die in de jaarrekening staan. De accountant die de jaarrekening controleerde, had de gemeente daar ook al op gewezen. Zo heeft de gemeente nog forse bedragen tegoed en die bedragen nemen alleen maar toe. Zo moest de gemeente in 2011 nog 332.000 euro aan haven- en kadegelden innen. En vorig jaar was dat met ruim een ton opgelopen tot 436.000 euro. Onder het kopje ‘belastingen’ ging het van 525.000 naar 594.000 euro. En ‘overige debiteuren’ ging in diezelfde periode van 1.300.000 naar 1.372.000 euro.

Tot slot nog enkele cijfers van de nog uit te voeren werken. Een onderzoek naar een nieuwe havenstructuur kost ruim 34.000 euro. Opknappen openbare speelveldjes ruim 15.000 en de restauratie van de Leeuwenbrugleeuwen kost 16.000 euro. De invoering van de nieuwe drank- en horecawet kost 55.000 euro en ‘slibonderzoek spuien zeehaven’ kost de gemeente 75.000 euro. Een overschrijding van de kosten voor het leerlingenvervoer komt op 80.000 euro en het pensioen van oud-wethouders kost 350.000 euro. Een meevaller was er ook: doordat oud-wethouder Jan de Boer vrij snel weer een baan had - eerst als wethouder en momenteel als burgemeester - scheelt dat 110.000 euro.
De opbrengst van de OZB steeg van 179 per inwoner in 2011 naar 184 euro per inwoner in 2012; in totaal een stijging van ruim een ton naar 2.925.465 euro.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda