Nieuws

Japanners onder de indruk van Friese steden


HARLINGEN - Professor Takeshi Ito is met zijn onderzoeksteam voor de vijfde keer in Friesland. Ze onderzoeken de historische ontwikkeling van Friese steden aan het water. Dinsdag kwamen ze voor onderzoek naar het Hannemahuis.

Tot 23 september zijn professor Ito, hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Tokio en professor Miki Sugiura, hoogleraar Economie aan de Hosei Universiteit in Tokio, met hun team van wetenschappelijke medewerkers en studenten aan het werk in Leeuwarden en Harlingen. Ze maken foto's van karakteristieke huizen, doen opmetingen en onderzoeken bronnen in de gemeentearchieven in Leeuwarden en Harlingen en zijn 'uit de schroeven' (onder de indruk van) de hoeveelheid architectuurhistorische informatie.

Het Japanse onderzoeksteam analyseert in Fryslân het historische proces van verstedelijking. Het onderzoek in Fryslân begon in 2009 in Sloten, Harlingen en Franeker. In 2010 is onderzoek gedaan in Hindeloopen en IJlst, in 2011 in Bolsward en Dokkum, in 2012 in Leeuwarden, nu in 2013 wordt opnieuw architectuurhistorisch onderzoek verricht in Leeuwarden en Harlingen.

Vanuit architectonische en stedenbouwkundige invalshoeken gaan professor Ito en zijn medewerkers na hoe de Friese steden die zijn ontstaan aan het water, zich hebben ontwikkeld. In de 17de en 18de eeuw groeiden de 'watersteden' uit tot echte steden. De Nederlandse technologie van waterbeheersing en drooglegging heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het water was lange tijd de belangrijkste verbinding tussen de steden. De steden worden vergeleken met steden in andere landen. Het onderzoek is onderdeel van een onderzoeksprogramma Global COE van de universiteit van Tokyo. Het programma wordt gesubsidieerd door de Japanse overheid. Provincie Fryslân ondersteunt het project. In 2014 verschijnt in Japan het resultaat van het onderzoek in boekvorm, deze publicatie is dan meteen een primeur als het eerste boek in Japan over de Friese elf steden.

X

|Doorsturen

Buienradar



Agenda