Nieuws

Geen controle op 500 ton Duitse granaten in Waddenzee

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - Op de bodem van de Waddenzee ligt een munitiestortplaats met 500 ton Duitse scherpe granaten uit de Tweede Wereldoorlog. De dumpplaats ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog en wordt niet gecontroleerd. Niemand weet in welke staat de munitie is. ?Dat blijkt uit een reportage van Omrop Frysl?n en het televisieprogramma EenVandaag die vanavond wordt uitgezonden.

Burgemeester Albert de Hoop van Ameland en tevens voorzitter van samenwerkingsverband ‘De Waddeneilanden’ wil geen munitiedepot in een natuurgebied met de Unesco Werelderfgoedstatus. “Ik ben hiervan geschrokken en wil dat die rotzooi wordt opgeruimd.” Ook de Waddenvereniging en natuurbeheerder It Fryske Gea vrezen voor milieuproblemen en zijn voor ruiming.

??De Duitse munitie komt uit bunkers op Schiermonnikoog en werd na de oorlog in de Waddenzee gestort. Deskundigen vrezen dat door de werking van het zoute zeewater de granaten langzaam doorroesten. De giftige inhoud komt vrij en verspreidt zich in de Waddenzee.??

In opdracht van Defensie deed TNO in 2001 onderzoek naar de dumpplek. TNO adviseerde de berg granaten elke vijf jaar goed te controleren. Maar van gerichte controle is geen sprake. Volgens Defensie is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het beheer van de Waddenzee. Rijkswaterstaat laat echter weten geen opdracht te hebben voor onderzoek naar de munitiedump. De Waddenvereniging vindt dat niemand verantwoordelijkheid neemt.??

In oktober berichtte EenVandaag over de gevaren van de grootse munitiestortplaats van Nederland op de bodem van de Oosterschelde. SP en PVDA willen opheldering van minister van Defensie Hennis-Plasschaert, maar wachten nog steeds op antwoord.

 
Vanavond een reportage in Bynt op Omrop Fryslân Televisie, om 18:30 uur en daarna ieder uur.?
 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda