Nieuws

Echtpaar Houtman viert briljanten huwelijk

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Afgelopen vrijdag wapperde de Nederlandse driekleur aan de gevel van kapsalon Houtman op Franekereind 12. In september was dit ook al het geval, maar toen vierde de kapsalon haar 100-jarig bestaan. Nu was het ter ere van het 65-jarig huwelijk van het echtpaar Houtman-de Jong.

Door Ubbo Posthuma

De 89-jarige Kees Houtman ging als 15-jarige jongen bij zijn vader in de kapperszaak werken. Hij volgde de 3-jarige handelsavondschool en de kappersschool. In 1946 moest hij als dienstplichtige in dienst en vertrok in mei 1947 naar Indië (Indonesië) en werd daar kapper. Een baan die hem op het lijf was geschreven en af en toe niet zonder gevaar was. Zo moest hij verschillende posten in het oerwoud bezoeken, om de militairen te knippen en te scheren. (Houtman schreef daar eerder een serie artikelen over, die in de HC gepubliceerd zijn.)

Theresia de Jong werd op 3 november 1925 te Leeuwarden geboren. Door het overlijden op jonge leeftijd van haar vader, kwam zij op 5-jarige leeftijd in het weeshuis te Leeuwarden terecht. Tot haar 20ste jaar verbleef zij hier; tot ze een baantje kon krijgen en het weeshuis eindelijk kon verlaten. Nadat ze een opleiding als kinderjuffrouw had gevolgd, deed ze ook nog even de handelsavondschool.

In de Vereniging Nederlands Indië had ze een bestuursfunctie en ze ging met het bestuur bij Indiëgangers op huisbezoek. Zo ontmoetten zij elkaar voor het eerst en Kees Houtman was helemaal weg van haar. Zoals hij toen zei: “Ik hoef niet langer een vrouw te zoeken, zij wordt het.” Maar dat ging niet op stel en sprong. Theresia keek nog even de kat uit de boom, maar kon de avances van Kees niet langer negeren. De vonk sloeg over en later op de bruiloft van de zuster van Kees, kregen ze verkering. Inmiddels werkte Theresia bij tandarts De Leeuw aan de Noorderhaven. Soms moest ze zelfs assisteren in de praktijk. Geen tanden of kiezen trekken, maar het bijhouden van de administratie.

Op 29 november 1950 gaven ze elkaar het ja-woord. Ze kregen twee dochters, Hilma en Mariëtta Houtman, drie kleinkinderen en ze zijn trotse overgrootouders van hun 6-jarige achterkleindochter.

In deze 65 jaar hebben zij twaalf burgemeesters in Harlingen meegemaakt. Eén burgervader, zoals burgemeesters vroeger wel genoemd werden, kwam in de kapsalon van Houtman om zich te laten knippen. “Ik kan het nu wel zeggen, dat was burgemeester Nauta”, vertelt Houtman. “Hij had altijd commentaar op het knippen. Ik was het op laatst spuugzat en zei: ‘Beste burgemeester, u kunt het voortaan beter maar zelf doen of ga naar een andere kapper, ik knip u niet meer.’ Hij ging weg en ik heb hem nooit weer in de zaak gezien.”

Zestien jaar geleden brak Houtman zijn heup. “Ik zou Johan (Hagen, redactie) gaan inwerken. Hij zou de kapsalon overnemen. Mijn hele leven ben ik het trappetje voor de salon zonder problemen opgegaan. Maar toen stapte ik mis en kwam lelijk ten val. Het resultaat was een gebroken heup, wekenlang uit de roulatie en ik kon Johan niet inwerken”, aldus Houtman.
Vrijdagmiddag kwam burgemeester Roel Sluiter bij het echtpaar een bezoek om het briljanten paar te feliciteren. Namens het Harlinger gemeentebestuur overhandigde hij hen een prachtig boeket bloemen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda