Nieuws

Bodemdaling Wijnaldum: ?Horen, zien en zwijgen?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Winamer Belang is teleurgesteld in de gemeente Harlingen. De belangengroep heeft de gemeente diverse keren gewezen op het probleem van bodemdaling in Wijnaldum, maar geen reactie gehad. ?De bijdrage van Frisia Zout heeft een belangrijke positieve invloed op de begroting?, stelt Rinze Post van Winamer Belang. ?Maar er is ook een nadeel, een niet te ontkennen schadelijk gevolg en daarmee worden wij opgezadeld.?

Winamer Belang heeft onlangs de zoutfabriek een rapport aangeboden over de schade in en rond Wijnaldum. In het rapport stelt Winamer Belang dat de bodem ongelijkmatig daalt. Dat zou ook het grote aantal schadegevallen verklaren.

De belangengroep baseert het rapport op bodemmetingen van Rijkswaterstaat. De meetgegevens van Rijkswaterstaat staan op een afgeschermde website, maar Winamer Belang kreeg de meetgegevens van een bekende die toegang heeft tot de gegevens.

De redactie van de Harlinger Courant heeft Rijkswaterstaat gevraagd om toegang tot de gegevens, en dit - ondanks toezeggingen en meerdere verzoeken - niet gekregen.

Volgens Winamer Belang blijkt uit de gegevens van Rijkswaterstaat dat de bodemdaling wordt veroorzaakt door de zoutwinning. De situatie in Wijnaldum is volgens de belangengroep vergelijkbaar met de bodemdaling door gaswinning in Groningen. Echter, in Wijnaldum is geen schaderegeling voor de inwoners.

Volgens Post gaan de bestuurders van de gemeente Harlingen niet goed om met hun zorgplicht en is er sprake van “horen, zien en zwijgen”. In het rapport publiceerde Winamer Belang een groot aantal foto’s van muren en vloeren met scheuren. Winamer Belang heeft echter nog meer voorbeelden achter de hand.

De Belangengroep toonde de Harlinger Courant scheuren in de boerderij van Wybe Bruining aan de Haulewei. In een muur zitten meterslange scheuren vlak onder het dak. Het lijkt een kwestie van tijd voor brokstukken van de muur eruit zullen vallen. “Het gaat heel hard”, aldus Bruining.

De boerderij telt her en der meer dan tien scheuren. Ook in het woongedeelte. Dit is gebouwd rond 1870 en zeventig tot tachtig jaar geleden is er een stuk aangebouwd. Nooit zat er een scheur in één van beide delen, maar dat veranderde nadat de zoutwinning was begonnen, aldus Bruining. “Binnen in huis ligt ook een granieten vloer met een scheur.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda