Sport

Excelsior 'op syn Frysk'

HARLINGEN - De wekelijkse damavond van Excelsior liep dinsdag anders dan gebruikelijk. In april worden namelijk het Open NK internationaal dammen en het NK Fries dammen gehouden. Dinsdagavond kwamen Marten Walinga en Liuwe Westra langs om het één en ander hier over te vertellen en toe te lichten.

De damsport is al eeuwen oud en wordt wereldwijd in diverse varianten beoefend. Zo werd vroeger voornamelijk het kleinere schaakbord gebruikt om op de dammen. Wat we hier vooral doen is spelen op het ‘honderd velden bord’. Iets wat in de internationale versie, zeg maar het gewone dammen, voor sommigen al lastig genoeg is. Dat de Friese variant nog ingewikkelder is, blijkt als we de specifieke regels bekijken. Zo mag er in de normale versie alleen schuin worden geslagen, maar in de Friese variant ook recht naar voren en naar links en rechts. Ook gaat hier de damslag voor en mag er in het eindspel maximaal driemaal achtereen met de dam worden gespeeld. Na de uitleg en toelichting daagde Marten Walinga de leden uit voor een Friese damsimultaan. Een vijftal leden nam de uitdaging aan. Iedere speler begon met vijf schijven en zelfs dat bleek voor de meesten al ingewikkeld genoeg. Het verbaasde dan ook niemand dat Walinga een honderd procent-score behaalde.

Volgende week staat er weer een ronde in de onderlinge competitie op het programma. Een week later speelt het viertal een thuiswedstrijd en de week daarop staat de eerste avond van de rapidcompetitie gepland. Kortom een boordevolle agenda.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda