Nieuws

Zonnige Vlootdag

Het nieuwe vaarseizoen van de Harlinger zeilvloot is afgelopen zaterdag geopend. De Vlootdag, die werd georganiseerd door de Vereniging Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met Harlingen Promotion, was zonnig en trok veel publiek. In Anna Casparii bleek dat gasten van de bruine vloot meer luxe wensen.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De samenwerking tussen Harlingen Sail/Tall Ships Races en de bruine vloot (VBZH) was in 2014 niet goed. “Dat doen we dit jaar samen beter”, zei burgemeester Roel Sluiter afgelopen zaterdag bij de officiële start van de Vlootdag. Dit keer niet op het stadhuis - dat is overgenomen door het NK dammen - maar in hotel Anna Casparii.

 

Er zijn goede contacten tussen de nieuwe VBZH-voorzitter Paul Scheffer en de voorzitter van de stichting Harlingen Sail. Scheffer vertelde dat Tall Ships Races en bruine vloot in een prima sfeer de programma’s en activiteiten op elkaar afstemmen, en elkaar gaan versterken.

 

Scheffer feliciteerde het college van B en W met de totstandkoming van de cruise-steiger. Het gebied rond de Willemshaven en het Dok liggen er volgens Scheffer stralend bij, om de Tall Ships Races straks het gewenste onthaal te bieden.

 

Wat de gasten van de Bruine Vloot betreft, is er een stabiele balans tussen Nederlandse en Duitse passagiers. Volgens de voorzitter wil de moderne klant meer luxe en comfort in de chartervaart. Daarom heeft de term ‘all inclusive’  inmiddels zijn intrede gedaan.

 

“Vraag naar luxe vertaalt zich ook in het niet meer goed in de markt liggen van grote hutten voor zes of meer personen. De verhouding bedden en sanitaire units moet dan ook worden aangepast. Er is hard gewerkt om de schepen te laten voldoen aan de actuele technische en veiligheidsvoorschriften. Alle schippers en schepen zijn klaar voor het seizoen 2018.”

 

Om deze positieve en zonnige start van het vaarseizoen kracht bij te zetten, mocht mevrouw Sluiter een bloemetje in ontvangst nemen. Helaas was zij er niet en besloot burgemeester Sluiter de bloemen aan wethouder Maria le Roy te overhandigen.

 

Vervolgens was het tijd om naar de Zuiderhaven te wandelen, en wat later een tochtje op het wad met tweemastklipper Vliegende Draeck.

 

Voordat de trossen werden losgegooid, vertelde schipper Jarno van der Steeg nog een aantal verhalen over het heden en verleden van de bruine vloot. Hij benadrukte het economisch belang van de charterschepen voor Harlingen.

 

De jaarlijkse omzet in Harlingen bedraagt 10 miljoen euro. De gemiddelde besteding van gasten in de stad is ongeveer 35 euro. Dit komt per schip neer op 1850 euro. Van de 80 charterschepen ligt 30 procent in Harlingen. Van der Steeg vroeg zich tot slot af hoe het zou zijn als Harlingen het zonder de masten van de bruine zeilvloot zou moeten doen.

 

Aan de kade van de Zuiderhaven was het inmiddels een drukte van belang. Veel standhouders, optredens van onder andere zeemanskoor de Skúmkoppen en Hosanna, palingroken, een smederij, enzovoort. Zonnepont Jonge Seun verzorgde rondvaarten en de terrassen waren druk bezet.

Menno Onnes maakte deze video van het Harlinger kampioenschap Sloeproeien.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: Ruud Burgers)

(Foto: Ruud Burgers)

(Foto: Ruud Burgers)

(Foto: Ruud Burgers)

(Foto: Ruud Burgers)

Paul Scheffer bij de opening van het zeilseizoen in Anna Casparii. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

(Foto: HC - Ubbo Posthuma)

(Foto: Henry Drost)

(Foto: Henry Drost)

De tiende editie van het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien werd eveneens zaterdag gehouden. (Foto: Dorus Breidenbach)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda