Nieuws

Team MIWB op Harlinger schip in Race of the Classics

Studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz varen dit jaar voor de vijfde maal mee met de Race of the Classics (RotC): naar Engeland en terug. Team MIWB bestaat uit 26 fanatieke jongeren die aan de Terschellinger zeevaartschool studeren. Ze varen de race dit jaar op de Zephyr, die Harlingen als ligplaats heeft (en in de winter Amsterdam). Op 2 april start de race in de veerhaven te Rotterdam, op 8 april komen ze aan op het Javaeiland in Amsterdam.

De Rees, zoals studenten de RotC noemen, wordt voor de 30ste keer gevaren. Het is het grootste studenten-zeilevenement van Europa, waarin ongeveer 500 studenten in klassieke zeilschepen naar Engeland en terug racen.

 

Het zijn de elementen, zoals windrichting, windkracht, getijde en zeestromingen, die bepalen welke havens de race aandoet tijdens de zeilweek. Alleen de start, voorlaatste haven en finish staan vast. Andere mogelijke havens waar de race te aanschouwen is zijn Brugge, Vlissingen, Scheveningen, Den Helder, Oudeschild, West Terschelling, Ipswich, en het ultieme doel van de week: Ramsgate.

 

Mocht Ramsgate gehaald worden, dan zijn de studenten te gast bij de fameuze Royal Temple yacht club, waar een gala gehouden zal worden. Bij terugkomst in Beverwijk, de voorlaatste haven, veilig achter de grote sluisdeuren van IJmuiden, zal het kadefeest gehouden worden waarbij de laatste voorraden opgemaakt worden.

 

Eigenlijk is het in iedere haven waar de Race of the Classics aankomt een groot feest, wat door inwoners vaak als een soort ‘mini Sail’ wordt ervaren: 22 klassieke zeilschepen varen dan de haven binnen en het publiek kan vaak dichterbij komen dan anders.

 

Team MIWB bestaat uit 26 studenten die het varen in hun bloed hebben zitten. Ze studeren aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz, wat onderdeel is van de NHL-Stenden Hogeschool. De studenten volgen de opleidingen Maritiem Officier of Ocean Technology op Terschelling maar het grootste deel studeert Scheepsbouwkunde in Leeuwarden.

 

Het organiseren van een ‘Rees-team’ bestaat niet alleen uit het regelen van een boot en aan boord stappen. Al een dik half jaar van tevoren begint het team met het weven van deelnemers en sponsoren, proviandplanning en corveelijsten maken. Er wordt zeilkleding geregeld en de pr laat hun media-machine op volle toeren draaien. Op 9 februari heeft team MIWB met andere teams een geslaagd teamfeest georganiseerd om elkaar en de andere teams alvast te leren kennen.

 

Dit jaar vaart Team MIWB op de Zephyr van V.O.F. Zephyr Charters. Een 35 meter lange topszeilschoener uit 1931 met een zeiloppervlak van 360 m2. Van stapel gelopen in Waterhuizen en met haar ligplaats in Harlingen heeft dit schip haar roots op voor de studenten bekende locaties. Het schip vaart meestal in de Oostzee, rond de Nederlandse kustwateren of bij de kanaaleilanden. Het schip heeft een accommodatie voor 26 personen in 9 hutten.

 

In 2014 werd team MIWB opgericht door studenten van de NHL hogeschool Leeuwarden. De logische eerste gedachte was om het team ‘Team NHL’ te noemen. Hier heeft de hogeschool alleen nooit goedkeuring voor gegeven waardoor de studenten op zoek moesten naar een nieuwe naam. Het MIWB was erg enthousiast en werd de eerste sponsor, en toen was de naam ook gevonden.

 

Al sinds mensenheugenis zit er een zeevaartopleiding op Terschelling; ooit is daar een zekere Cornelis Douwes mee begonnen. In 1875 werd de school de Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz. Vandaag de dag is het Maritiem Instituut Willem Barentsz onder deel van de NHL-Stenden Hogeschool.

 

De school verzorgt maritieme opleidingen voor scheepsbouwkunde (Maritieme Techniek, Leeuwarden), de koopvaardij (Maritiem Officier, West-Terschelling), hydrografie (Ocean Technology, West-Terschelling) en zelfs een maritieme master (Master of Marine Shipping Innovations, West-Terschelling).

 

Het instituut - in de volksmond nog steeds: de zeevaartschool – is uitgegroeid tot het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland. Naast de opleidingen kunnen professionals verschillende cursussen op maritiem gebied volgen en beschikt het instituut over een state of the art Simulator Centrum. Ook heeft het MIWB drie maritieme lectoraten voor veiligheid, techniek en recht.

 

Meer informatie over Team MIWB op www.teammiwb.nl en op Facebook en Instagram.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda