Nieuws

Spelenderwijs leren programmeren op Maritieme Academie

HARLINGEN – Leerlingen van de Maritieme Academie moeten alle facetten van het programmeren, automatisering en robotisering zo vroeg mogelijk in de vingers krijgen. Woensdag werd daarom in een van de lokalen een LEGO Mindstorms Studio geopend. Hier leren de leerlingen hoe ze zelfgebouwde robots kunnen programmeren.

Door Ubbo Posthuma

Wethouder Hein Kuiken (l) volgt zeer geïnteresseerd de verrichtingen van de robot die door een van de leerlingen is geprogrammeerd. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Anna Klazinga-Dantuma, teamleider onderbouw, benadrukte tijdens de opening het belang van de studio: “Deze LEGO  is belangrijk om aansluiting te houden bij de technologische ontwikkelingen in tal van beroepen en dus ook in de nautische sector. Belangrijk omdat juist de jonge leerlingen van het vmbo daar in hun latere beroepssituatie volop mee te maken krijgen. Vandaar deze investering in moderne en innovatieve middelen.”

De feitelijke opening werd verricht door wethouder Hein Kuiken samen met enkele leerlingen. Kuiken gaf toe dat zijn ontwikkeling in deze materie is gestopt bij Duplo en Lego, maar erkende dat de automatisering zeer belangrijk is voor de leerlingen. “Het siert de Maritieme Academie dan ook dat zij een enorm goede aansluiting heeft met het bedrijfsleven. De leerlingen worden hier goed voorbereid en gaan mee in de tijd. Deze studio zal hier zeker toe bijdragen”, aldus de wethouder.

Hierna vertelde instructeur Erik Boersma hoe een en ander in zijn werk gaat en zette de collega’s uit het basis- en voortgezet onderwijs en medewerkers van educatief leverancier Heutink die de opening bijwoonden, aan het werk. “Met een aantal goedwerkende laptops en een beetje hulp van een stel handige leerlingen kunt u ontdekken of het u ook lukt via de computer uw voertuig rijdend te krijgen langs een uitgezet parcours.”

Al heel gauw zaten alle genodigden achter de computer om de LEGO-robots te programmeren en op de speciale tafel of de grond te laten rijden. Het was fascinerend om te zien hoe de leerlingen het programmeren al in de vingers hebben. In de lessen wordt gebruik gemaakt van onder meer de EV3D4-robot, die is gebaseerd op de R2D2 uit StarWars. Leerlingen kunnen met dit apparaat communiceren, hij kan hen overal volgen en ze kunnen de robot een door hen uitgezet parcours laten afleggen met behulp van een infraroodbaken.

De lessen in de studio vormen voor de leerlingen vanaf het 1e leerjaar onderdeel van hun opleiding. Overigens zijn er ook basisscholen in Harlingen zoals de Johan Frisoschool en Sint Michaëlschool die met dergelijk systemen en LEGO-voertuigen werken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda