Nieuws

Sil de potvis beschimmeld weg uit Harlingen

HARLINGEN – Het skelet van‘Sil de potvis’, dat sinds 2014 in een loods aan de Willemshaven hangt, is de laatste tijd hard achteruit gegaan. De omstandigheden in de loods zijn niet goed; het beschimmelde skelet wordt waarschijnlijk vandaag opgehaald door Naturalis, om het te restaureren. De potvis komt later mogelijk terug naar Harlingen.

De potvis wordt in juli 2013 in Harlingen uit het water gehesen. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

De gemeente kreeg ‘Sil de potvis’ in bruikleen van Naturalis. Het skelet zou gebruikt worden voor de ‘Nova Zembla Experience’ en werd tijdens de Tall Ships Races in 2014 opgehangen in een loods aan de Willemshaven.

Terwijl de plannen voor de Nova Zembla Experience sneuvelden, bleef Sil in de loods hangen, en dat kwam het skelet niet ten goede.

 

Er is schimmel in het skelet genesteld, meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. “Als we Sil nog langer laten hangen in deze loods, zal dit leiden tot onherstelbare schade.”

Naturalis neemt het skelet daarom mee voor restauratie, en zorgt voor een ‘geconditioneerde opslag’ van het skelet totdat er een nieuwe bestemming is voor Sil. De gemeente en Naturalis sluiten een overeenkomst waarin zij uitspreken dat het skelet beschikbaar blijft voor Harlingen. De gemeente betaalt de helft (€ 5000) van de vervoers- en restauratiekosten.

 

De potvis spoelde in de zomer van 2013 aan op Terschelling, en werd later vernoemd naar de zoon van Sethrik Brandsma uit Nieuwehorne, die de potvis zag stranden nabij het Amelander Gat.

Een reddingsoperatie mocht niet baten; de potvis overleed op het strand van Terschelling. Het dier had een ontsteking en zweren op zijn kop en miste een onderkaak, vermoedelijk door verstrikking in een net of een gevecht.

 

Het kadaver is naar Harlingen gesleept, waar het is ontleed en onderzocht. Het skelet heeft daarna in een container met vloeistof gelegen, om de botten schoon te krijgen. Die zijn vervolgens naar dierenpreparateur Bas Perdijk in Lekkerkerk vervoerd, die het skelet in elkaar heeft gezet. Tijdens de Tall Ships Races in 2014 is het skelet in Harlingen weer in elkaar gezet en opgehangen in een loods aan de Willemshaven.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda