Nieuws

Scoutingwandeling: Harlingen promotion

Liefst 1100 scouts kwamen afgelopen zaterdag naar Harlingen voor de 21e Baden-Powell wandeltocht. Onder de gulle voorjaarszon troffen de Friese, Noord-Hollandse en Drentse scouts een warme en gastvrije havenstad aan. De organisatie was tiptop in orde, de routes waren verrassend en veel bedrijven en instellingen werkten mee, bijvoorbeeld door hun deuren open te stellen. Harlingen op zijn best!

De start in het Entrepotgebouw.

De wandeltocht wordt sinds 1998 elk jaar ergens anders in Friesland gehouden. De drie Harlinger scoutinggroepen organiseerden de dag dit jaar gezamenlijk, zoals ze trouwens in 2001 en in 2009 ook al deden. Ditmaal waren ongeveer honderd vrijwilligers actief om alles goed te laten verlopen. Dat begon al ’s ochtends vroeg, toen een “Welkom in Harlingen-team’ de arriverende deelnemers naar de juiste parkeerplaatsen dirigeerde. Om half tien werden de eerste 550 wandelaars welkom geheten in het Entrepot, en om half elf werd dat nog eens dunnetjes overgedaan met een tweede groep. Wie nog niet helemaal wakker was werd het wel in het Entrepotgebouw, want aandachtig luisterend naar de opening werd iedereen verrast door een luidruchtig optreden van de Slaanderij fan Harlingen.

 

Wandeling te water

Wie Harlingen zegt, zegt water, havens en schepen. De routes van 5, 10 en 15 kilometer voerden dan ook allemaal langs zee, over havenkades en naar een schip: de reddingboot van de KNRM, de Sittard, de Artemis of de Willem Barentsz. Later in de route moesten alle deelnemers zichzelf over de Zuidoostersingel naar het Harmenspark toe roeien, al dan niet geholpen door de waterscouts.

 

Routetechnieken

Bij Scouting leren meisjes en jongens zich op de sterren te oriënteren of de juiste weg te vinden via kompas, gps of andere aanwijzingen. Die vaardigheden werden zaterdag aardig op de proef gesteld. De kinderen moesten onder andere aan de hand van pijlen en foto’s de route volgen, maar ook op basis van de stadsplattegrond van Jacobus Laurentius uit 1613. De organisatie had daarop een route aangegeven, die de deelnemers met stift moesten overnemen op hun eigen plattegrondje. Zo werd duidelijk dat het stratenpatroon van Harlingen al die 400 jaar vrijwel onveranderd is gebleven.

 

Binnendoor

Verrassend genoeg was de wandeltocht niet helemaal in de buitenlucht. De route voerde namelijk ook door diverse panden, die gastvrij hun deuren open zetten. Zo brachten de deelnemers een bezoekje aan de Grote Kerk, het Hannemahuis, de Aardewerk en Tegelfabriek en de Sint Michaëlkerk. Overal kwamen ze via de voordeur binnen en pakten ze, na een korte rondleiding, de draad van de route weer op via een achter- of zijdeur. “Origineel bedacht”, vonden enkele deelneemsters van Scouting Erica, “en leuk om ook wat van áchter de gevels te zien.”

 

Samen sterk

Volgens de scouts heeft Harlingen zich zaterdag met vereende krachten op de kaart gezet. “Wij hebben niemand vergeefs om medewerking gevraagd. Dat geldt de schepen en de kerken, maar bijvoorbeeld ook de HOV, die in de binnenstad kampvuurliedjes uit de luidsprekers liet schallen. PLUS Lunenborg heeft ons enorm geholpen, en de Maritieme Academie stelde de roeiboten beschikbaar en deed de ‘machinekamer’ open. De Boer en De Groot legde een tijdelijke brug over de sloot achter ons clubgebouw, zodat de deelnemers makkelijk van hun gratis geparkeerde auto bij Parkeerservice Harlingen naar ’t Dok konden lopen. Alle waardering voor al die medewerking, en ook voor die van de gemeente, de HEMA, Dienstverlening Harlingen, Flevodruk, LEVO, Lamb Weston, In4More, restaurant Ons en Nesta Shipping.”

 

Poffertjescrisis

Niet álles is te voorzien, bleek in de loop van de ochtend. “Onderweg zouden alle lopers een natje en een droogje van ons krijgen”, vertellen de scouts. “Onze bedoeling was dat de 1100 deelnemers op de Lanen allemaal een portie van 5 poffertjes zouden krijgen. Maar 5500 poffertjes bakken is toch serieuzer werk dan wij dachten, haha! De Poffertjeskraam hielp ons uit de brand door snel, tussen de eigen klanten door, een flinke voorraad voor ons te bakken. In die tijd hebben we onze eigen poffertjeskeuken naar de finish verplaatst, daar was voor de deelnemers nog van alles te doen en had iedereen alle tijd.”

 

Gezelligheid

Bij de finish bij clubhuis ’t Dok aan de Kanaalweg was het een enorme maar gezellige drukte. In het gebouw waren nog verschillende creatieve activiteiten te doen, buiten was patat voor iedereen, een kampvuur, verkoop van outdoorartikelen en informatiestands over internationale scoutingactiviteiten. Een prachtige dag, was de algemene opinie en ‘Tot nu toe de mooiste BP-tocht die ik heb gelopen’, was zelfs te horen. De boerenkoolstamppot die Onder de Luifel om zes uur voor de grote ploeg vrijwilligers afleverde, was dus welverdiend.
Volgend jaar wordt de Baden Powell wandeltocht bij Wolvega gehouden, in 2020 in Oosterwolde.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda