Nieuws

Mogelijk coalitie van PvdA, CDA en VVD

PvdA grote winnaar; HB en D66 verliezen zetel

HARLINGEN – Na acht jaar met drie zetels in de gemeenteraad, maakt de Harlinger PvdA een comeback: 1833 stemmen, goed voor vijf raadszetels. Harlinger Belang en D66 leveren elk een zetel in. Ook de VVD lijkt bezig met een comeback, ook al blijven de liberalen op twee zetels steken. Een coalitie van PvdA, CDA en VVD is waarschijnlijk.

De voorlopige einduitslag op een computer op het stadhuis (en kennelijk een opmerkelijk eenvoudig wachtwoord).

Er gingen gisteren in Harlingen iets minder mensen naar de stembus vergeleken met vier jaar geleden. Toen waren dat er 7094, gisteren 6999.

 

Al bij de bekendmaking van de eerste voorlopige uitslagen (Wijnaldum, Midlum en het station) gisteravond op het stadhuis, werd duidelijk dat de PvdA aan een comeback bezig was.

Halverwege leek de VVD Harlinger Belang in te halen, maar uiteindelijk kwam HB op de derde plaats met 942 stemmen, gevolgd door de VVD.

Harlinger Belang verloor een zetel (in 2014 nog ruim 1300 stemmen) en de VVD boekte geen zetelwinst maar kreeg wel meer stemmen: 900 en vier jaar geleden 795.

Hoewel het CDA minder stemmen haalde dan vier jaar geleden (nu 1066 en toen 1139), is het nog steeds de tweede partij, met drie zetels.

 

De afgelopen vier jaar was er een coalitie van PvdA, CDA en Harlinger Belang: elk met drie zetels en een minimale meerderheid in de raad (in totaal zeventien zetels).

In de wandelgangen wordt al langer gepraat over een nieuwe coalitie van PvdA, CDA en VVD. Zij zouden nu samen tien zetels bezetten.

 

Vier jaar geleden stemden nog 752 inwoners van de gemeente Harlingen op D66; gisteren ‘slechts’ 442 en dat scheelt de partij een zetel.

 

Ook al blijven GroenLinks en de Wad’n Partij op één zetel steken, het aantal stemmen zit in de lift. GroenLinks kreeg vier jaar geleden 395 stemmen en gisteren 505. Wad’n Partij zat vier jaar gelden op 431 en nu op 520.

Ook winst voor HOOP (voorheen OPA): gisteren 467 stemmen, en vier jaar geleden 401.

 

Het lijkt wel of de ChristenUnie een heel vaste kiezersschare heeft: bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 als van dit jaar, kreeg de CU 324 stemmen.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda