Nieuws

Prijswinnaar Anton Wachter op shortlist Libris prijs

HARLINGEN – De twintigste Anton Wachterprijs wordt op zaterdag 10 november uitgereikt in de Grote Kerk. De uitreiking wordt, in verband met LF2018, gevolgd door een literaire avond. Schrijvers kunnen deze maand hun werk nog insturen. Op 7 mei wordt de winnaar van de Libris literatuurprijs bekend gemaakt. Eén van de genomineerden is Ilja Leonard Pfeijffer die in 2002 de Anton Wachterprijs won.

Pfeijffer won de Anton Wachterpris met zijn debuut ‘Rupert een bekentenis’. Samen met vijf schrijvers is hij nu op de shortlist geplaatst voor de prestigieuze Libris Literatuur Prijs, de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het jaar. Zijn genomineerde boek heet ‘Peachez, een romance’.

 

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse debuutprijs voor literatuur, beschikbaar gesteld door de Stichting Centraal Comité 1945 in samenwerking met de gemeente Harlingen. Anton Wachter is een romanfiguur uit de Simon Vestdijkcyclus. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2000 plus een replica van het beeldje van Anton Wachter.

 

Alle winnaars, negentien tot nu toe, zijn doorgebroken in literair Nederland. Onder anderen:  Arnon Grunberg, A.F.Th. v.d.Heijden, Tessa de Loo, Wessel te Gussinklo, Gijs IJlander, Arjen Visser, Christiaan Weijts, Maartje Wortel, Peter Buwalda, Niña Weijers en Roos van Rijswijk.

 

Naast de Anton Wachter prijs wordt op zaterdag 10 november eveneens de tweejaarlijkse Ina Dammanprijs uitgereikt. De Ina Dammanprijs (ook vernoemd naar een romanfiguur van Vestdijk) wordt door de Vestdijkkring uitgeriekt aan de persoon die ‘een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de kennis over en de belangstelling voor de persoon en het werk van Simon Vestdijk’.

 

De litaraire avond die volgt op de uitreiking, biedt onder andere een ‘terugkeer tot Anton Wachter’ van nog in leven zijnde schrijvers die de prijs wonnen.

De jury van de Anton Wachterprijs  bestaande uit  Geart de Vries (voorzitter), Joke Linders-Nouwens, Marja Pruis en Kees ’t Hart, is al druk bezig met het lezen van de aangeleverde titels.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda