Nieuws

Podium Harlingen: succesvolle opening en grote plannen

Tegelijk met de kick-off van het Culturele Hoofdstadjaar is vrijdagavond 26 januari op de Schritsen Podium Harlingen geopend. De publieke belangstelling tijdens de Avond van de Vriendschap was overweldigend. Er waren drie sessies van een half uur vol persoonlijke, aangrijpende verhalen over vriendschap, omlijst met livemuziek. Aan het eind van elk blok stond buiten alweer een volgende groep toeschouwers te trappelen.

Winnaar van de speciale Harlinger Courant-prijsvraag over het favoriete vakantie-eiland van Jaap Jongbloed (Patmos!) is Rita Wiersma. Zij kreeg afgelopen woensdag in Podium Harlingen als prijs een exclusief door de AVROTROS-presentator gesigneerde uitgave van het boek Echte Vriendschap uitgereikt door de uitgevers Simon en Mirjam Vuyk. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Hoofdgast was AVROTROS-presentator Jaap Jongbloed die al bijna dertig jaar heel goed bevriend is met initiatiefnemer Simon Vuyk.

Hij droeg drie keer het verhaal voor dat hij voor het boek Echte Vriendschap schreef: ‘De magie van Patmos’. Het gaat over de rol die toeval speelt bij bijzondere momenten in vriendschap.

 

‘Speelgoedkoning’ Erik Zandberg uit Harlingen was een van de andere auteurs. Zijn verhaal speelt zich deels af in café Het Noorderke aan de Noorderhaven. Peter Buijse van huiskamerrestaurant De Bijkeuken in Franeker vertelde over een jeugdvriend en hun gezamenlijke passie voor muziek. Zijn voordracht bereikte een climax in het uitzonderlijk mooie lied ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ van Gustav Mahler, waarvan een bijzondere uitvoering op het filmscherm van Podium Harlingen werd vertoond.

 

De jonge Jordy Bockhoudt uit Drachten stal de show met een imponerend verhaal over zijn in Barcelona verongelukte broer Jim ‘JustJim’ Sluiter, zijn beste vriend en muzikale soulmate. Met de zelfgeschreven song ‘Brothers in arms’ bracht hij, onder zijn artiestennaam Neyali, een fenomenale ode aan zijn broer die maar 19 jaar oud werd.

 

Ook de Harlinger zanger Anne Muurling leverde een muzikale bijdrage. Hij gaf met een aantal vriendschapsliederen een voorproefje van het concert dat hij op 17 november in De Koornbeurs gaat verzorgen.

Initiatiefnemer Simon Vuyk presenteerde de avond. Hij noemde Podium Harlingen “het misschien wel kleinste theatertje, bioscoopje, concertzaaltje en galerietje van Nederland.” En: “Een kleine ruimte met grote plannen, waar iedereen welkom is en waar vriendschap altijd hoogtij viert.”

 

De vliegende start van Podium Harlingen krijgt de komende tijd een vervolg met allerlei bijzondere thema-avonden op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Ook zullen er de nodige journalistieke presentaties worden verzorgd. Dit alles onder het motto ‘intiem en exclusief’.

Heeft u zelf een idee? Is er een onderwerp dat u graag een keer centraal zou willen zien staan? Wilt u zelf iets voor het voetlicht brengen? Laat het weten via podiumharlingen@vuykenco.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda