Nieuws

Petitie Waddenvereniging tegen komst boorplatform

HARLINGEN - De Waddenvereniging lanceerde maandag een brede petitie tegen gaswinning in het waddengebied. Directe aanleiding is de bekendmaking van het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons dat vrijdag aankondigde de tweede proefboring naar aardgas op 18 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog deze week uit te voeren.

De druk van de gasindustrie op het natuurgebied neemt in de ogen van de Waddenvereniging van beide zijden toe. Zo wordt er toenemend ‘schuin onder het wad geboord’ vanaf boorlocaties op de Groningse en Friese zijde en speelt de komst van nieuwe boorplatforms aan de Noordzeezijde van verschillende Waddeneilanden.

Gaswinning vormt zowel een directe als een indirecte bedreiging voor de Waddenzee. De combinatie van bodemdaling door gaswinning en zeespiegelstijging door klimaatverandering kan op termijn leiden tot grootschalige verdrinking van de ecologisch zeer waardevolle wadplaten in het gebied. 

Nu vallen de wadplaten tweemaal daags droog en vormen zij een belangrijke voedingsgrond voor miljoenen trekvogels. Bescherming van de Noordzeezijde van de eilanden is van groot belang voor de Waddenzee, zo stelt de Waddenvereniging. Hier bevindt zich de voordelta of kustfundament, een zone tot 20 meter diepte die van groot belang is als bron van zand voor de Waddenzee en bescherming van de eilanden. 

Onder scenario’s voor versnellende zeespiegelstijging zal de Waddenzee al het zand nodig hebben dat zich in deze Noordzeezone bevindt. Bovendien tast de komst van boorplatforms de horizon aan en geeft lichthinder. Ook bestaat een kans op verstoring van vogels door nachtelijk affakkelen en milieuvervuiling door het gebruik van chemische stoffen.

In de petitie roept de Waddenvereniging op de lokale overheden grotere bevoegdheden te geven. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda