Nieuws

NK Dammen in Harlinger raadszaal

“Het heeft ’n uitstraling zo’n speelzaal”, zegt een dammer tegen een ander, met gepaste trots. De raadszaal van het Harlinger stadhuis is sinds woensdag een ‘speelzaal’ voor het NK Dammen en Open NK Fries Dammen. Er staan zes tafels met elektronische damborden. In de naastgelegen kamer van wethouder Harry Boon een wirwar van draden, en computerapparatuur: je kunt de zetten van de spelers live op internet volgen.

Burgemeester Roel Sluiter kijkt toe bij de start van de eerste ronde. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Denksporten als dammen hebben het niet makkelijk, blijkt tijdens de start van het toernooi. Dammen krijgt al snel het imago opgeplakt van een regionale sport bij een soos, vertelt Ebbo de Jong van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB). En dan heeft het Europese Hof ook nog bepaald dat dammen geen ‘sport’ is. Dat betekent mogelijk het einde van btw-vrijstelling voor damclubs.

 

Sportverenigingen zijn vrijgesteld van btw, maar dat zou niet langer gelden voor denksportcubs. Volgens het Hof heeft dat te maken met ‘gebrekkige fysieke inspanning’, maar volgens De Jong wordt dat schromelijk onderschat. “Je conditie moet goed op peil zijn, anders presteer je gewoon niet goed achter een dambord.”

 

Miljoenen damborden

De uitspraak van het Hof ging over bridgen, en volgens het ministerie van Financiën geldt de uitspraak ook voor andere denksporten zoals dammen. Vorige week meldde de NOS dat Nederlandse denksportorganisaties gezamenlijk een miljoen euro btw gaan betalen. De leden moeten dit ophoesten, en nu dreigen er nog minder mensen lid te worden, terwijl de KNDB al te maken heeft met een slinkend aantal leden. Daar zit een uitdaging voor de bond, zei De Jong.

 

En potentiële dammers zijn er wel, zei Harry Otten van de Fédération Mondiale du Jeu de Dames (FMJD), de overkoepelende bond van nationale dambonden. “Er staan miljoenen damborden in Nederlandse huishoudens.” Otten maakte korte metten met het beeld van een seniorensport: de gemiddelde leeftijd op het NK in Harlingen is 27 à 28 jaar.

 

Tallship

Burgemeester Roel Sluiter heette de dammers in de morgen welkom. Naast koffie en thee, stenen mannen van chocolade op de tafels in de trouwzaal. Sluiter beschouwt het als een grote eer dat zo’n hoogtepunt van de denksport is neergestreken in Harlingen. De eigenzinnige stad Harlingen is daarvoor ook de juiste plaats, grapte Sluiter: “Harlingers zijn stukken slimmer dan ze in de rest van Friesland zijn.”

 

Titelverdediger Martijn van IJzendoorn won woensdag zijn partij van Wim Kalis na vier uur gedurfd spelen van beide kanten. De andere partijen eindigden in remise na drie tot ruim drie uur spelen.

 

Het NK dammen gaat de komende week door en aanstaande maandag gaat het Eerste Open Nederlands kampioenschap Fries dammen van start; deels op het stadhuis en deels op tallship Antigua aan het Havenplein. Volgende week vrijdagavond zal wethouder Harry Boon de prijzen uitreiken.

Meer info op www.nk2018.kndb.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda