Nieuws

Minder Harlingers in de bijstand

HARLINGEN - Het aantal verstrekte bijstandsuitkeringen in de gemeente Harlingen is vorig jaar met 5,5% gedaald. Op 1 januari 2017 telde de gemeente Harlingen 582 mensen met een bijstandsuitkering; een jaar later 551 mensen (31 minder).

In 2017 waren er 131 nieuwe instromers, en 162 mensen die de bijstandsuitkering beëindigden. De Dienst SoZaWe NW-Fryslân begeleidde 74 inwoners van de gemeente Harlingen naar werk. Verder zijn er veel bijstandsuitkeringen beëindigd als gevolg van samenwonen, pensionering, het volgen van een opleiding, verhuizen of overlijden.

Volgens wethouder Hein Kuiken is er al een tijdje een dalende trend waarneembaar in het aantal verstrekte WW-uitkeringen, maar is het voor eerst sinds lange tijd dat het aantal bijstandsuitkeringen is afgenomen in de gemeente Harlingen. “De economische crisis, het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd en het afschaffen of versoberen van andere inkomensregelingen hebben ertoe geleid dat het aantal mensen dat een beroep op de bijstand heeft moeten doen jarenlang gestaag is gegroeid”, aldus Kuiken.

Wethouder Kuiken denkt dat de afname van bijstandsuitkeringen de komende tijd nog sterker doorzet in de gemeente Harlingen. Kuiken: “Vorig jaar heeft de gemeente een actieplan, Harlingen Werkt gemaakt om structureel meer mensen vanuit de bijstand aan het werk te helpen. Met een  intensievere begeleiding van werkzoekenden hoopt de gemeente Harlingen in 2018 nog eens dertig extra mensen aan het werk te helpen.”

Het doel van de gemeente is om de werkloosheid in de gemeente Harlingen terug te dringen tot onder het Fries gemiddelde.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda