Nieuws

Ds. Teunard van der Linden:

“Mijn grootmoeder is in 1875 in deze kerk gedoopt”

Ds. Teunard van der Linden is sinds kort de nieuwe nieuwe predikant van de gefuseerde Protestante Gemeente Harlingen-Midlum. Op zondag 4 maart deed hij zijn intrede in de Grote Kerk middels een feestelijke dienst. Wie is deze nieuwe dominee? We zochten hem thuis op. 

Door Ubbo Posthuma

 

Van der Linden (50) komt uit Vlaardingen. Zijn vader had hier een ijzerwarenzaak. Na zeven jaar verhuisde het gezin naar Capelle aan den IJssel, waar vader godsdienstlessen ging geven op de openbare scholen. Alweer na zeven jaar werd vader predikant in Hoogersmilde.

 

Teunard ging in Utrecht theologie studeren, een studie die zeven jaar duurde. In het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude kon hij dominee worden en er bleef nog tijd over om promotie te maken in de Godsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden. Vervolgens werd hij predikant in de gemeente Bloemendaal-Overveen waar na tien jaar een kerkfusie ontstond van drie kerken naar één gemeente. Zijn laatste gemeente was Zandvoort, waar hij zes jaar verbleef.

 

Docent

Nu dan Harlingen, een totaal andere plek. Hij kijkt met genoegen terug op de feestelijke welkomstdienst. Tijdens zijn functie in Zandvoort schreef Van der Linden twee boeken over Joods Zandvoort met daaruit voortvloeiend een grote tentoonstelling in de kerk waar ongeveer 5000 bezoekers op af kwamen. Hij was tevens parttime docent godsdienst en ethiek op de scholengemeenschap van het Hervormd Lyceum in Amsterdam. “Die ervaring komt hier van pas.”

Het gezin telt twee kinderen. Een dochter (20) die als au-pair in London werkt en een zoon (22) die op de Technische Universiteit van Delft studeert en op de campus woont.

 

Hoe komt Van der Linden in Harlingen terecht? “Het initiatief is uit Harlingen zelf gekomen”, zegt Van der Linden. “Als er een vacature is, wordt er een profiel aan gekoppeld. Via een advies van de landelijke kerk, ontstaat er een poule van predikanten. Er bleven vier kandidaten over, waarbij uiteindelijk de keus op mij viel, waarna ik het ambt van predikant kon aanvaarden.”

 

Mountainbiken

Het toeval wil dat Van der Linden op 14 juli van vorig jaar een bezoekje aan Harlingen bracht en voor het eerst in Harlingen was. Aangezien er ook een orgelconcert in de Grote Kerk werd gehouden, besloot hij dat bij te wonen. “Ik zat boven op de kraak en pakte het programmaboekje. Tot mijn grote verbazing zag ik dat de organist uitgerekend uit Zandvoort kwam. Ik heb nog les van zijn vader gehad. Na het concert hebben we nog even met elkaar gepraat. Hoe toevallig kan het zijn.”

 

Overigens heeft Van der Linden nog wat Harlinger bloed in zijn aderen. “Mijn overgrootmoeder is in 1875 in de Grote Kerk gedoopt”, lacht hij, om vervolgens een regel uit de bijbel te citeren: “De tekenen zullen U volgen.”

Van der Linden heeft veel historische belangstelling. Hij heeft zich al verdiept in bijvoorbeeld het oude Weeshuys. Hij is sportief (tennissen en mountainbiken) en wil graag in de openbaarheid werken en meedenken over dingen in Harlingen. “Eigenlijk moet de Grote Kerk de huiskamer van Harlingen zijn”, is zijn overtuiging. “In mijn functioneren is een netwerk zowel binnen als buiten de kerk heel belangrijk. We gaan ermee aan de slag. Gelukkig staan ook de Midlumerlaankerk en de Nicolaaskerk in Midlum ons nog ter beschikking. Kansen genoeg!”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda