Nieuws

‘Mien Stadsje III - Frans Nagel’ in altHuuskamerHarlingen

In de altHuuskamerHarlingen zijn tot eind september schilderijen en enige attributen uit het atelier en het sigarenmagazijn van Frans Nagel (Harlingen, 1917-1995) te zien. Frans Nagel woonde zijn hele leven in Harlingen, op de Kleine Voorstraat en in de Hoogstraat. Na de lagere school bezocht hij de ambachtsschool, werd hij timmerman bij de firma Lamminga aan de Rozengracht en hij werkte als leraar timmeren aan de ambachtsschool. Naast muziek en sport was schilderen zijn grote hobby.

Zijn dochters Hanna en Francien openden de expositie en vertelden tal van wetenswaardigheden uit het leven van hun vader. Zo was Frans in zijn jonge jaren sportief actief op vele fronten: voetbal, schaatsen, hardlopen - hij won een wedstrijd over 1500 meter waarin onder anderen Abe Lenstra meeliep - en ook korfbal vond hij wel leuk. Schilderen was zijn grote hobby, waarbij hij aanvankelijk beroemde schilderijen van middeleeuwse meesters naschilderde.

 

Door drukke werkzaamheden hing hij in 1946 de penselen aan de wilgen, trouwde met Sietske Bleeker (Franeker, 1921) en nam in 1949 van zijn vader Frans de sigarenwinkel ’t Pleintje aan de Hoogstraat over. In de naoorlogse dagen was de sigarenwinkel geen vetpot en werd een welkome aanvulling van het inkomen gevonden middels tijdelijke aanstellingen als leraar timmeren aan de Ambachtsschool aan de Zuidoostersingel.

Omstreeks 1988 pakte hij de draad van het schilderen weer op waarbij monumentale stadsdelen en met name de Noorderhaven meer dan eens het thema van zijn schilderijen vormden. In zijn eigen ‘museum’ bij het sigarenmagazijn exposeerde hij zijn werk.

 

Een van zijn vaste klanten was Jan Murk de Vries, aan wie Frans wel advies vroeg om zijn schilderijen te verbeteren. Jan Murk deed het met veel plezier om daarna met rookwaar en krantje weer naar de Noorderhaven te vertrekken. Naast de schilderijen met Harlinger stadsgezichten, Noorderke, Noorderhaven in wintertooi, Hoogstraat, Scheerstraat e.a. is een drietal portretten te zien: een zelfportret, Zeeuwse Ma (mw. Feenstra-Roelse) en Walle Geertsje. Nieuw is het raku-gestookt keramiek beeldje van de laatste, gemaakt door Pita van Twist. Keramiek van haar pottenbakkerij Midhuzen zoals vazen, schalen, smallships, vogels en vissen zijn vast onderdeel van de altHuuskamer. De expositie ‘Mien Stadsje III: Frans Nagel-Schilderijen en meer’, Zuiderhaven 25, op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur tot en met zaterdag, 28 september 2019.

|Doorsturen