Nieuws

Midlumer heeft illegaal vuurwerk onder het bed – “Er zijn mensen die die dingen als mini-handgranaten gebruiken”

LEEUWARDEN/MIDLUM – In de zoektocht naar illegaal vuurwerk vond de politie eind november 2021 een partijtje bij een 19-jarige inwoner van Midlum op de slaapkamer. Een deel van de verboden knallers lagen onder het bed. 

Het vuurwerk dat onder het bed lag was niet van hem, zei de Midlumer dinsdag op de zitting van de economische politierechter. Het was blijven liggen toen hij de slaapkamer van zijn broer overnam. Maar de politie vond meer vuurwerk en dat was wel van hem, gaf de verdachte toe. Het ging om onder andere zogeheten nitraten en ‘single shots’.

Verder trof de politie in een rugtas 16 tabletten 2CB aan, een zogenoemde designerdrug. De pillen bewaarde hij voor een vriend, zei de Midlumer. Hij wilde voorkomen dat de vriend te gretig drugs tot zich zou nemen. De politie was in een ander onderzoek bij de Midlumer terechtgekomen.

Een verdachte in dat onderzoek had verklaard dat hij vlinderbommen bij de Midlumer had gekocht. Door het spul thuis op de slaapkamer te bewaren had hij volgens de officier van justitie een levensgevaarlijke situatie gecreëerd. Daar was de rechter het mee eens. “Er zijn echt mensen die die dingen als mini-handgranaten gebruiken. We zien er hier een hele hoop ellende van.”

Het was niet de eerste keer dat de Midlumer met Justitie in aanraking kwam. In 2020 had hij al eens een Halt-straf gehad, ook voor illegaal vuurwerk. Dat hij ruim een jaar later weer was aangehouden, was volgens de verdachte “een soort wake up call” geweest. Sindsdien heeft hij naar zijn zeggen niets meer met vuurwerk te maken gehad.

De officier van justitie eiste een werkstraf van 180 uur. Dat vond de rechter voor een zaak die meer dan twee jaar oud was “wel een beetje veel”. De Midlumer kreeg een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Hij moet zich melden bij de reclassering en hij moet meewerken aan drugscontroles. Ook moet hij een behandeling ondergaan. 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda