Nieuws

Mediabureau introduceert 'Podium Harlingen' bij opening LF2018

Vrijdagavond 26 januari opent Podium Harlingen voor het eerst zijn deuren. Het is een initiatief van het Harlinger mediabureau Vuyk en CO van journalist-criminoloog Simon Vuyk en kunstenares Mirjam Vuyk-van der Heide. In hun bedrijfsruimte op de Schritsen hebben zij ‘het misschien wel kleinste podium van Nederland’ gecreëerd, waar ruimte is voor kunst, cultuur én journalistieke presentaties.

De opening is gekoppeld aan de Friese start van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân. Diezelfde vrijdagavond zullen vanaf 19:00 uur door de hele provincie op talloze locaties persoonlijke verhalen worden verteld. Voor meer info: 2018verhalen.nl. Daarbij staat het LF2018-thema Mienskip centraal.

Daarom presenteert Podium Harlingen de Avond van de Vriendschap met verhalen van bekende en minder bekende auteurs, livemuziek, video’s en beeldende kunst. Volgens Simon Vuyk zijn de begrippen vriendschap en mienskip sterk verwant met elkaar. Vanuit de criminologie is bovendien bekend dat ze niet alleen een persoonlijke maar ook een grote maatschappelijke betekenis hebben. Vriendschap en mienskip maken een samenleving veiliger en vormen het ultieme wapen tegen het kwaad. Daarvoor is zelfs een officiële wetenschappelijke term: Positieve Veiligheid.

De komende week zullen de namen bekend worden gemaakt van de optredende artiesten, waaronder een Bekende Nederlander.

26 Januari zijn er drie voorstellingen om 19:30, 20:30 en 21:30 uur. De toegang is gratis. Adres: Schritsen 24 Harlingen.

Hoe komen jullie op het idee voor Podium Harlingen?
Mirjam: “Toen we in 2016 vanuit de Oosterparkwijk naar de Schritsen verhuisden hadden we het al in ons hoofd. Het nieuwe pand leent zich er gewoon heel goed voor om als een soort theatertje te fungeren. We hebben de ruimte helemaal verbouwd, een bar en een wc geplaatst en een prachtig plan voor licht en geluid gerealiseerd. Dit najaar was de finishing touch en nu zijn we er klaar voor.”

Simon: “Ik heb eerst nog wel even contact gelegd met Bojan Bajic van Podium Vlieland. Hij is een van de auteurs in ons verhalenboek Echte Vriendschap en ik wilde voorkomen dat hij zou denken van ‘hé wat doen jullie nou, die naam is van mij’, maar gelukkig was dat helemaal niet het geval, integendeel, hij vond het juist prachtig nieuws en wat is er mooier dan vriendschap tussen twee podia, eentje op het eiland en eentje op het vasteland.”

Wat zijn jullie plannen?
Mirjam: “Nou, dat kun je beter aan Simon vragen, want bij hem komt er iedere dag een nieuw plan bij. Maar het belangrijkste is dat we Podium Harlingen gaan gebruiken om geïnteresseerden meer te laten zien van wat we binnen Vuyk en CO allemaal doen en dat is veel meer dan de meeste mensen weten.”

Simon: “Ja, het is te veel om op te noemen, maar de misdaadjournalistiek blijft het belangrijkste. Er komen weer nieuwe boeken aan, onder andere eentje over Herstelrecht, waar we in 2017 met Simone Scheffer nog een documentaire over maakten voor Omrop Fryslân. Maar ook met het thema Vriendschap blijven we in de weer, om te beginnen op 26 januari dus. We overwegen serieus om elke maand zo’n Avond van de Vriendschap te organiseren. Wat ons betreft wordt Harlingen de Stad van de Vriendschap. Hoe mooi zou dat zijn?”

Mirjam: “Verder is het de bedoeling om Podium Harlingen ook te gebruiken voor allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Daarbij draait alles om onze prachtige stad aan het Wad en het Waddengebied zelf. Er zal ook een permanente expositie van mijn eigen schilderijen te zien zijn. Het is tijd om die ook es wat meer aan de mensen te tonen. Of het nou kunst met een grote ‘K’ of een kleine ‘k’ is, het is wat er in mij opkomt en wat je mooi vindt of niet. En dat ik me laat inspireren door alles waar Vuyk en CO mee bezig is mag duidelijk zijn. Simon en ik zijn ook op dat gebied partners  die elkaar goed aanvullen.”

Jullie schrijven in jullie nieuwsbericht dat er op 26 januari een Bekende Nederlander zal optreden tijdens de Avond van de Vriendschap. Wie is dat?

Simon: “Ja, ik snap dat jullie dat willen weten maar we houden het nog even voor ons. Volgende week hoor je het. Het is in ieder geval iemand die Vriendschap heel erg hoog in zijn - of haar - vaandel heeft staan.”

Wat hopen jullie met Podium Harlingen te bereiken?
Mirjam: “Dat op het misschien wel kleinste podium van Nederland hele grote dingen gaan gebeuren. Intiem, exclusief, maar juist daardoor hopelijk groots. En dat Harlingen en de Harlingers het initiatief zullen waarderen en er blij mee zullen zijn.”

Simon: “Ik had het niet beter en mooier kunnen zeggen.”

Simon Vuyk tijdens Avond van de Vriendschap.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda