Nieuws

Maximale werkstraffen voor afpersing in Kimswerd

LEEUWARDEN/KIMSWERD – Een 61-jarige inwoner van Kimswerd is vorige week vrijdag voor betrokkenheid bij de afpersing van een dorpsgenoot door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur. De rechtbank gaat er vanuit dat de Kimswerder twee mannen opdracht heeft gegeven om geld te halen bij het slachtoffer.

Een tweede verdachte, een 67-jarige ex-inwoner van Sneek, kreeg ook de maximale werkstraf, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. De Kimswerder kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De Sneker is in de nacht van 12 op 13 september 2016 samen met een 46-jarige Oosterwoldiger naar de woning van het slachtoffer aan de Harlingerweg in Kimswerd gegaan om geld te halen.

De 61-jarige Kimswerder had het slachtoffer geholpen met de verkoop van diens woning. Uiteindelijk had het slachtoffer de woning zelf verkocht, maar de Kimswerder vond dat de man hem toch nog geld verschuldigd was. Hij zei zelf dat hij de mannen niet had gestuurd. De rechtbank geloofde dat niet. Vooral de Oosterwoldiger was behoorlijk agressief geweest. Hij sloeg het slachtoffer en zou een wapen hebben getoond. Omdat het slachtoffer geen geld in huis had namen de mannen diens auto, de papieren en wat kleingeld mee.

Het gebeuren moet volgens de rechters voor het slachtoffer een beangstigende ervaring zijn geweest. De officier van justitie eiste twee weken geleden onvoorwaardelijke celstraffen voor de verdachten. De rechtbank week om verschillende redenen van de eis af: de Sneker heeft zelf geen geweld gebruikt en beide verdachten konden niet van tevoren weten dat de Oosterwoldiger geweld zou gaan gebruiken. De Kimswerder had bovendien een blanco strafblad. De Oosterwoldiger werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda