Nieuws

In 50 uur 16 kuub afval uit Harlinger haven

HARLINGEN - Medewerkers van BDS (Borsch Duik Service Harlingen) hebben vorige week woensdag en donderdag de ‘dode hoek’ in de Nieuwe Industriehaven in Harlingen van zwerfafval ontdaan. In 50 manuren werden 16 bigbags gevuld met zwerfafval uit zee, ofwel 16 kubieke meter.

De actie wordt gefinancierd met gemeenschapsgeld en dat zou anders moeten, want het afval bestaat voor zestig procent uit bedrijfsafval en voor veertig procent uit consumentenafval. Dat zegt Henk Prins, de Harlinger ‘milieujutter’ die zich al jarenlang de ‘plastic soep’ bestrijdt en zwerfplastic uit de zee en van de wal haalt.

“Een statiegeld systeem op plastic bijvoorbeeld”, zegt Prins. “Het afval bestaat vooral uit viskisten, jerrycans, touw, snijafval, emmers, helmen, flesjes, doppen, vetkokers en veel, héél veel fragmenten van allerlei plastic voorwerpen die reeds uit elkaar vallen. Het voordeel van deze opruiming is dat dit niet verdwijnt naar de plastic soep in de oceaan. Bijkomend voor- en nadeel is dat dit weer zestien kubieke meter hoogcalorisch afval is voor de REC in Harlingen.”

Prins vervolgt: “Mijns inziens gebeurt dit allemaal niet met opzet maar door een nonchalante werkhouding, desinteresse, onwetendheid en bagatellisering. Wat hier ook duidelijk ontbreekt is toezicht en handhaving. Ik voel mijzelf soms weleens een BOA, Bijzonder Onbetaald Ambtenaar. Daarnaast is er te weinig voorlichting over de schadelijkheid van plastic in het milieu.”

De grote havenschoonmaak gebeurt hooguit tweemaal per jaar. Prins: “Als het te lang blijft liggen, raakt het talud verzadigd en kan er niets meer bij. Gevolg: het teveel spoelt met oostenwind en eb de haven uit richting plastic soep. Daarom pleit ik voor structurele schoonmaak van tenminste eenmaal per maand. Ook vind ik dat de gemeente zich moet aansluiten bij de Statiegeld Alliantie, alleen al vanwege de naam Mooie Stad Aan Het Wad.”

Als lid van GroenLinks zal Henk Prins via de Harlinger fractie pogingen ondernemen om ook Harlingen te laten toetreden tot de Statiegeld Alliantie.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda