Nieuws

HET STUKJE VAN DE WEEK door Marten Blom

Uit de oude doos (2)

Onder de titel ´Uit de oude doos´ wilde ik wat vertellen over de omstandigheden waarin ik eind jaren negentig in een tijdsbestek van zo’n drie jaar ongeveer zestig muurschilderingen en schilderijen in opdracht maakte.

 

Deze week een schildering uit 1996, in Zaandam. Dit tafereel schilderde ik in opdracht van de eigenaren van het eetcafé annex restaurant waar ik destijds werkte. Omdat iemand van de bediening daar een wereldreis aan het maken was, zochten ze iemand die bereid was om een aantal maanden zeven (!) dagen per week te werken. Ik vond het prima, want ik was hard aan het sparen voor mijn eigen reis naar Australië. Om huurkosten uit te sparen was ik daar al in een anti- kraakpand, een voormalig ziekenhuis gaan wonen. Anti-kraakorganisaties worden ingehuurd door eigenaren van tijdelijk leegstaande panden. Zo’n organisatie laat studenten of in dit geval een tijdelijke ober in zo’n pand wonen om te voorkomen dat het gekraakt wordt. Juridisch gezien is het veel moeilijker om van krakers af te komen als je pand echt leeg staat. Woont er iemand, dan is dat heel andere koek. Tot zover dat verhaal.

De eigenaars van het eetcafé waar ik werkte hadden bovenstaand zwembad in hun huis. De twee heren woonden daar samen, dus het verbaasde me niet dat ze een schildering in Griekse stijl wilden. Op z’n Grieks schilderen vond ik best, zolang het bij schilderen bleef. Bij dat soort opmerkingen keken ze me eerder vermoeid dan geïrriteerd aan. Die hadden ze duidelijk al zó vaak gehoord… Er werd een houten platform over het zwembad getimmerd en ik kon los. Ik ben nog steeds erg tevreden over deze muurschildering, zeker over de geschilderde waterpartijen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda